Protests pret RPIVA likvidēšanu būšot «starta gājiens» Šadurska demisijas pieprasīšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) organizētā protesta akcija pie Ministru kabineta šodien būšot «starta gājiens» izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisijas pieprasīšanai.

Kā šodien žurnālistiem norādīja RPIVA rektore Daina Voita, izvērtējot akadēmijas likvidēšanas procesu, esot skaidrs, ka notiek «labas pārvaldības principu pārkāpšana augstākajā mērā». Arī šodien RPIVA neatkāpjas no pārliecības, ka tā ir labākā augstskola Latvijā pedagogu sagatavošanas ziņā. Voita pārmeta Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) lēmumu pieņemšanu «aiz muguras», vienlaikus norādot uz to, ka jāsaprot, kas atbildēs par šādu lēmumu, kad «Šadurskis vairs nebūs ministrs».

Taču vienlaikus Voita norādīja, ka pēdējās dienās esot radusies apziņa, ka Šadurskis tomēr gribot komunicēt ar RPIVA, lai konstruktīvāk risinātu akadēmijas likvidēšanas jautājumu. «Ja patiešām ir taisnība, ka Šadurskis gatavs iet uz sarunu, tad šodiena būs starta gājiens uz demisijas pieprasījumu. Ja nebūs diskusiju, tad pieprasīsim demisiju,» solīja Voita.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns atbalsta RPIVA, uzskatot, ka šāda augstskolas reorganizācija, kas neesot nopietni diskutēta, analizēta, vērtēta kopā ar partneriem, nav virzāma uz priekšu, bet, tieši pretēji - ir pārtraucama.

Viņaprāt, nepieciešams sākt reālas diskusijas par darbinieku, studentu ieguvumiem, jāsaprot, ko no šī procesa iegūst valsts kopumā.

«Latvijā izglītības un zinātnes ministra darbībā ir sasteigtas, ātras problēmas risināšanas metodes, kas nav pieņemamas demokrātiskā valstī, neņemot vērā partneru intereses, līdz ar to esot nepieņemamām arī valstij,» secināja Baldzēns.

Viņš norādīja, ka ar savu pozīciju LBAS sūtot «skaidru brīdinājuma signālu» IZM, uzsverot gatavību kopīgi risināt situāciju, vienlaikus brīdinot par to, ka, ja reakcija nesekos, LBAS rīkosies radikālāk.

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka demokrātiskā valstī nevarot atbalstīt autoritārā stilā virzītas reformas. «Redzam, ka no IZM vadības tiek īstenotas mūsdienu sabiedrībā klaji nepieņemamas metodes,» piebilda Vanaga.

Vanaga norādīja uz vairākiem procesa posmiem, kā arī nepilnībām IZM izstrādātajā rīkojumprojektā, kas liecina par nekvalitatīvu IZM darbu šajā jautājumā.

Vērtējot vakar pieņemto Latvijas Universitātes (LU) Senāta lēmumu atbalstīt RPIVA pievienošanu augstskolai, Vanaga sacīja, ka «LU būs virkne ieguvumu no RPIVA likvidācijas». Vienlaikus gan viņa norādīja, ka viņa neapskaužot LU Senāta pārstāvjus, jo IZM «bija atļāvusies dokumentos vēl pagājušajā nedēļā ierakstīt, ka Senāts jau kaut ko ir lēmis».

«Kādā situācijā IZM nostāda augstāko LU lēmējinstitūciju? Kurš nevēlas papildu finansējumu, studentus, nekustamo īpašumu?» jautāja Vanaga.

Latvijas Studentu apvienības prezidente Maira Belova uzsvēra, ka LSA ieskatā augstākās izglītības sektorā ir nepieciešamas izmaiņas, bet tām ir jābūt saskaņotām un pārdomātām. Viņa skaidroja, ka patlaban studentu vidū radītas bailes, ka, ja tiks pieļauta RPIVA likvidācija, tiks radīts precedents, ka nākotnē citām augstskolām varētu būt tāds pats liktenis.

LSA uzskata, ka saistībā ar RPIVA nav noticis konstruktīvs dialogs, kā arī uzsver nepieciešamību sākt diskusijas no jauna, izvērtējot katras izglītības iestādes kvalitāti, teica Belova.

Galvenajam mērķim būtu jābūt nevis ekonomijai, bet kvalitātei. Līdz šim sagatavotie dokumenti ir nepilnīgi, nav arī konkrēta plāna par augstākās izglītības jomā nepieciešamajām reformām. Demokrātiskā valstī šāda reformu virzīšana nav atbalstāma, uzskata Belova.

«IZM reforma, ja to tā var saukt, nav izanalizēta, nav skaidroti plusi, mīnusi ne studentiem, ne darbiniekiem. Ja mēs vērtētu reformu kā bakalaura darbu, tad IZM to pat nevarētu aizstāvēt,» pārliecināta Belova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu