LŽA: Vienošanās starp politiķiem un žurnālistiem nepiedien demokrātiskai valstij

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Tāda vienošanās starp politiķiem un žurnālistiem, kura tiešā veidā ietekmē žurnālistu darbu, demokrātiskā valstī ir diezgan neparasta prakse, īpaši, ja vienošanās dokumentāciju ir veidojis pats politiķis, atzina Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētājs Ivo Leitāns, komentējot šonedēļ parakstīto vienošanos starp Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku Egilu Helmani (VL-TB/LNNK) un vietējiem Ogres medijiem.

«Lieta, kas ir dīvaina: pirmkārt, ja tur uz dokumenta ir uzrakstīts, ka tā ir vienošanās ar žurnālistiem un medijiem, tad tam vajadzētu būt uzrakstītam mediju sapulcēs, nevis politiķis uzraksta medijiem vienošanos, kura tiem jāparaksta,» skaidroja Leitāns.

Viņš sacīja, ka vienošanās parakstīšanas process atstāja traģikomisku iespaidu - vicemēram sēžot pie galda, žurnālisti gājuši parakstīt viņa izstrādāto vienošanos. «Tas pat nav smieklīgi. Tas neizskatās normāli demokrātiskā valstī. Tas normāli izskatītos Ziemeļkorejā (..) vai citās autoritārās valstīs. Bet Latvijā, ka pie politiķa galda nāk parakstīt kaut kādu vienošanos, - tas izskatās ļoti slikti,» norādīja LŽA vadītājs.

Tāpat par dīvainu viņš uzskata to, ka vairāku mediju pārstāvji šo vienošanos parakstījuši, turklāt to darījuši mediju valdes locekļi, kuri nav tiesīgi iejaukties redakcijas darbā, kas arī Leitānam licies ļoti savādi.

LŽA vadītājs prātoja, ka radusies situācija varētu būt izskaidrojama ar pašvaldības ietekmi uz medijiem vai mediju vēlmi iegūt pašvaldības pasūtījumus. Tomēr viņš norādīja, ka, ja runā par dokumentā iekļauto normu, kura attiecas uz bērnu tiesību nepārkāpšanu, tad tā ir atrunāta gan LŽA, gan Latvijas Žurnālistu savienības ētikas kodeksos, gan Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Leitāns norādīja, ka, ja žurnālisti paši būtu veidojuši vienošanās saturu, tad tā nebūtu problēma, tomēr no politiķu puses tas izskatās kā politisks spiediens un varas demonstrēšana. Tāpat viņš apšaubīja vienošanās punktu, kurā ir atrunāts, ka žurnālisti varēs izteikt kritiku, pētīt un analizēt pašvaldības amatpersonu darbu.

«Cik izskatījās, tas dokuments netapa nekur redakcijās, bet to dome iniciēja. (..) Tā ir pilnīgākā varas vai pašvaldības iejaukšanās mediju darbā, kas ir pilnīgi absurda,» sacīja LŽA vadītājs.

Pēc Leitāna teiktā, vienošanos padara apšaubāmu arī tas, ka Ogres pašvaldības priekšsēdētājs iepriekš ir bijis tiesāts par izspiešanu.

Kā ziņots, Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Helmanis nolēmis sūdzēties par šodienas Latvijas Radio sižetu saistībā ar vienošanos, kuru ar viņu parakstījuši vietējie Ogres mediji.

Helmanis pavēstīja, ka LR žurnālisti esot «izplatījuši melīgu informāciju». Vienošanās esot bijusi par to, lai žurnālisti neaizskartu politiķa bērnus, nevis atturētos no pašu amatpersonu kritizēšanas.

Savukārt vietējā portāla «Daugavas Balss» žurnālists Rolands Millers atzīmē, ka šim dokumentam nav nekāda juridiska spēka kaut vai tāpēc, ka uz tā pat nav datuma, kā arī visa parakstīšana nav bijis nekas vairāk kā šovs.

Kā piemēru viņš minēja domes priekšsēdētāju Arturu Manguli, kurš esot pieņēmis savu sievu darbā un savam dēlam maksājot algu katru vasaru caur mūzikas skolu. «Tas nav normāli. Par to ir jāraksta. Ja mēs tagad to dokumentu parakstām, iznāk, ka nedrīkstam neko publicēt par ģimeni,» skaidro Millers.

Pēc Millera vārdiem, Helmaņa preses konferencē 25.aprīlī vienošanos parakstīja žurnālisti no medijiem, kas ir atkarīgi no Ogres domes un izvairās kritizēt tās vadību. Žurnālisti pat neesot lasījuši dokumentu, atzīmē Millers.

Helmanis paskaidroja, ka vienošanos izveidojis pēc tiesas procesa ar vietējo mediju «Daugavas Balss», kas publicēja ziņu, ka Helmaņa bērnu ballītē esot tikusi spēlēta skaļa mūzika, tur esot dežurējuši miesassargi un pasākums noticis naktī, lai gan nekas no tā neesot atbildis patiesībai, kā arī rakstam nav bijis norādīts autors. Helmanis prāvā uzvarējis un portāls atsaucis ziņu, tomēr politiķis izveidojis šo vienošanos ar mērķi pasargāt savas un citu politiķu atvases.

Uz dokumenta ir arī «Daugavas Balss» paraksts, taču to parakstījis valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Leonkovs, nevis žurnālisti.

Vienošanos parakstīja arī portāls «Ogrenet.lv», «Ogres Fakti» un avīze «Ogres Vēstis Visiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu