Specdienesti nekomentē ierosinājumu ļaut tiesā pārsūdzēt pielaides valsts noslēpumam atteikumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts galvenās drošības iestādes nekomentē ierosinājumu, kas paredz ļaut tiesā pārsūdzēt lēmumu, ar kuru atteikts piešķirt pielaidi valsts noslēpumam.

Aģentūra LETA pie specdienestiem interesējās, vai, ieviešot šādu regulējumu un sūdzību skatot tiesā, tiktu apdraudēti informācijas avoti, kas izmantoti, izvērtējot personas atbilstību pielaides saņemšanai.

Drošības policija aģentūrai LETA atbildēja, ka tā šobrīd atturēsies no komentāriem, kas saistīti ar darba grupas darbu. Par paveikto komentārus sniedzot darba grupas vadītāja.

Arī Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sniedza līdzīgu atbildi un norādīja, ka darba grupas darbs vēl nav noslēdzies - šobrīd notiekot intensīvs darbs pie likumprojekta izstrādes. SAB nekādus vērtējumus par darba grupā pārrunāto vai panāktajām vienošanām nesniegšot.

Jau ziņots, ka pielaides valsts noslēpumam anulēšanu un atteikumu varēs pārsūdzēt tiesā, vienojusies darba grupa saistībā ar regulējuma izmaiņām par pielaidēm valsts noslēpumam.

Iepriekš tika vēstīts, ka pirmajā sēdē darba grupa bija nolēmusi rosināt, ka turpmāk pielaidi nevarēs atteikt uz mūžu. Darba grupas vadītāja, Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece Laila Medina «LNT ziņām» pauda, ka konkrēta vienošanās par termiņu, uz kādu atsaka pielaidi, vēl nav, taču tie varētu būt trīs līdz pieci gadi.

Kā aģentūru LETA informēja TM, darba grupa vēl turpinās darbu, jo vēl ir vajadzīgs apspriest atsevišķus jautājumus.

Jau vēstīts, ka valdība izveidojusi darba grupu, kas pilnveidos tiesisko regulējumu saskaņā ar ST spriedumu, ka valsts noteiktais liegums pēc valsts noslēpuma pielaides anulēšanas to saņemt atkārtoti ir neatbilstošs Satversmei. ST nolēmusi, ka šī norma vairs nebūs spēkā no 2018.gada 1.jūlija.

Arī attiecībā uz lēmumu par speciālās atļaujas anulēšanu ST nolēma atzīt likuma normu, ka «ģenerālprokurora lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams», par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no nākamā gada 1.jūlija.

Respektējot ST spriedumu, SAB sācis amatpersonām iespēju robežās atklāt iemeslus pielaides valsts noslēpumam neizsniegšanai. SAB direktors Jānis Maizītis gan nesen žurnālā «Ir» usvēris, ka dienesta pienākums ir aizsargāt slepeno darbību, slepenos palīgus, slepenās metodes un taktiku, kādā informācija ir iegūta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu