Nelaimes gadījumi izmitināšanas un ēdināšanas nozarē notiek teju tikpat bieži kā būvniecībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Nelaimes gadījumi izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē notiek gandrīz tikpat bieži kā būvniecības nozarē, informēja Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāve Dace Aleksāne.

Viņa norādīja, ka, kaut arī smagi un letāli nelaimes gadījumi izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē nenotiek bieži, 2016.gadā, rēķinot uz 1000 nodarbinātajiem, būvniecības nozarē notika 1,8 nelaimes gadījumi, kuros gūtas vieglas traumas, savukārt, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē - 1,6 nelaimes gadījumi.

Pēc Aleksānes paustā, visbiežāk nodarbinātie izmitināšanas un ēdināšanas nozarē traumas gūst applaucējoties, sagriežoties ar asiem priekšmetiem, aizķeroties, paslīdot un līdzīgi. «Tās ir traumas, kas prasa ilgstošu ārstēšanos un nereti atstāj paliekošas sekas, tāpēc VDI aicina darbiniekus neklusēt un vērsties pie darba devēja tiklīdz ir radušies kādi iebildumi vai ieteikumi.»

Jautājums par darba līgumu esamību un darba aizsardzības prasību ievērošanai uzņēmumā kļūst īpaši aktuāls vasaras mēnešos, jo nozarei raksturīgs sezonāls darbinieku skaita pieaugums, skaidro VDI.

Kā skaidro Aleksāne, pērn 36% no VDI veiktajiem nereģistrētās nodarbinātības apsekojumiem izmitināšanas un ēdināšanas nozarē tika konstatētas nereģistrēti nodarbinātas personas, kas ir otrais augstākais rādītājs uzreiz pēc lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozares. Arī pēc konstatētā nereģistrēti nodarbināto personu skaita uz 1000 nozarē nodarbinātajiem kopā ar lauksaimniecību, mežsaimniecību, zivsaimniecību, būvniecību un citiem pakalpojumiem pieder pie augsta riska nozarēm attiecībā uz nereģistrēto nodarbinātību.

VDI aicina iedzīvotājus pirms darba attiecību uzsākšanas rūpīgi izvērtēt iespējamos riskus šajā nozarē - gan no drošības, gan tiesiskās aizsardzības viedokļa. "Jāatceras, ka darba līgums ir galvenais dokuments, bez kura darba attiecības nedrīkst uzsākt. Vienojoties mutiski, darbinieks var būt zaudētājs un nesaņemt apsolīto darba samaksu, kā arī sociālās garantijas, slimības pabalstu, norāda Aleksāne.

Viņa piebilda, ka darba devējs, kurš neievēro vienu normatīvo aktu, visbiežāk neievēros arī citus, piemēram, ja darba devējs nodarbina bez darba līguma, tad darba vide arī visticamāk būs nedroša.

VDI norāda, ka no visiem izmitināšanas un ēdināšanas nozarē konstatētajiem pārkāpumiem piektā daļa saistīta ar darba vides risku novērtēšanu. "Lai noteiktu veicamos darba aizsardzības pasākumus, kā arī sagatavotu nepieciešamo dokumentāciju, darba devēji aicināti izmantot bezmaksas interaktīvu rīku OiRA (Online Interactive Risk Assessment). Patlaban latviešu valodā izstrādāti deviņi rīki, tostarp nozares specifiski rīki, kas piemēroti viesnīcām, viesu mājām un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu