Valsts kontrole: Būvniecības informācijas sistēma nav būtiski mazinājusi administratīvo slogu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Būvniecības informācijas sistēma (BIS), kuras mērķis bija mazināt nozarē administratīvo slogu, šo mērķi nav sasniegusi, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Valsts kontrolē informēja, ka, neskatoties uz BIS izveides pamata mērķi administratīvā sloga mazināšanā un informācijas aprites uzlabošanā, situācijas dažādās būvvaldēs joprojām ir atšķirīgas attiecībā uz BIS lietošanas intensitāti un tajā uzkrājamās informācijas apjomu, kā arī BIS funkcionalitāte tomēr vēl nenodrošina visas dokumentācijas pilnu elektronisku uzkrāšanu, apriti un tālāku nodošanu citām iestādēm.

Līdz ar to līdzšinējā BIS attīstība vēl nav būtiski mazinājusi administratīvo slogu pašām personām un vēl joprojām pastāv situācijas, kad tās pēc būvvaldes norādījumiem kā kurjers klātienē nogādā dokumentus papīra formā saskaņošanai dažādās iestādēs, lai tos pēc tam vēlreiz iesniegtu būvvaldē gala lēmuma pieņemšanai.

Valsts kontrolē arī norādīja, ka BIS vēl nenodrošina būvniecības dokumentu elektronisku saskaņošanu ar trešajām pusēm, līdz ar to pat elektroniski iesniegta dokumentācija pašlaik ir jāsaskaņo papīra formā un pilna elektroniska dokumentu aprite nevar tikt nodrošināta.

Lai sekmētu BIS lietošanu būvvaldēs, Valsts kontrole iesaka Ekonomikas ministrijai (EM) un Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) veikt aktīvāku BIS lietotāju apmācību, ikdienas atbalstu un konsultēšanu gan par BIS funkcionalitātes iespējām, gan tās pielietošanu būvvalžu ikdienas darbā un normatīvo aktu prasību izpildes nodrošināšanai.

Valsts kontroles ieskatā, regulāri jāinformē būvvaldes par BIS attīstības plāniem un laika grafikiem.

Lai mazinātu administratīvo slogu personām un resursus dokumentu uzglabāšanā un arhivēšanā, EM būtu jāpārskata un jāaktualizē normatīvo aktu prasības attiecībā uz būvniecības pakalpojumu saņemšanai iesniedzamajiem dokumentiem, par kuriem informācija jau ir pieejama citās valsts informācijas sistēmās, kā arī sadarbībā ar būvvaldēm plašāk jāskaidro personām, kurus dokumentus būvvaldēs nav nepieciešams iesniegt.

Savukārt, lai veicinātu BIS kā pamata darba vides būvniecības jomā attīstību, EM un BVKB jāsagatavo rīcības plāns datu pieejamībai BIS. Lai nodrošinātu pilnu elektronisko dokumentu aprites plūsmu būvniecības jomā, EM un BVKB jāizstrādā rīcības plāns BIS elektroniski sagatavoto dokumentu nodošanai ārējiem saskaņotājiem un izziņu nodošanai Kadastram un Zemesgrāmatai, izvērtējot optimālāko risinājumu dokumentu aprites nodrošināšanā gan no funkcionālā, gan finanšu efektivitātes viedokļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu