C hepatīta ārstēšanā labi rezultāti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ar C hepatītu inficēto skaits turpina pieaugt. Kopumā ar bīstamo vīrusu Latvijā inficējušies apmēram 45 000 cilvēku, šogad - apmēram 1800, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» pastāstīja C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Kopš 2016. gada pacientu ārstēšanā tiek lietota jauna, moderna terapija, kas ir efektīva un bez blaknēm. 97% gadījumu tā dod pozitīvus rezultātus un cilvēks trīs mēnešu laikā pilnībā atveseļojas. Kaugurs atzina, ka ir pavisam neliels cilvēku skaits, kuriem zāles neder un ārstēšana ir apgrūtināta.

Turklāt kopš pērnā gada valsts pilnībā kompensē zāles, kas nepieciešamas C hepatīta ārstēšanai. 2016. gadā ar jaunajām zālēm tika ārstēti 200 cilvēki, pēc tam 700, bet nu valsts apņēmusies pilnībā atteikties no vecās, neefektīvās terapijas, pārejot uz jauno ārstēšanas metodi.

Līdz 2030. gadam plānots panākt, ka C hepatīts kļūs par pagātnes slimību, respektīvi, šī kaite neapdraudēs cilvēku dzīvību un veselību.

Atzīmējot C hepatīta dienu, 28. jūlijā C hepatīta pacientu apvienība sadarbībā ar Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociāciju rīkos apaļā galda diskusiju «Par dzīvi bez C hepatīta».

Pasākums notiks no pulksten 12 līdz 14 Rīgā, Berga bazāra birojnīcā Dzirnavu ielā 84/2.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu