Kampaņā aicina iedzīvotājus ziedot naudu nakts redzamības iekārtu iegādei zemessargiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Fonds «Zemessargam.lv» aicina iedzīvotājus ziedot naudu termālā spektra nakts redzamības iekārtu iegādei zemessargiem, informēja fonds «Zemessargam.lv».

Septembrī fonds «Zemessargam.lv» izziņoja ziedojumu vākšanas kampaņu, lai palīdzētu Zemessardzes bataljonus nodrošināt ar mūsdienīgu nakts redzamības ekipējumu. Arī Latvijas Aizsardzības ministrija ir izsludinājusi iepirkumu, kura mērķis ir nodrošināt zemessargus ar tuvā infrasarkanā spektra nakts redzamības iekārtām.

Fonds norāda, ka, beidzot kopš Latvijas iestāšanās NATO 2004.gadā, aizsardzības nozarei valsts budžetā tiks atvēlēti oficiāli noteiktie 2% no iekšzemes kopprodukta. Tas notiks nākamajā, 2018.gadā, taču ikdienas un dienesta pienākumi, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšana negaida un ierīces ir vajadzīgas jau tagad.

Pateicoties Aizsardzības ministrijas iepirkumam, fonds maina ziedojumu vākšanas kampaņas mērķi. Nakts redzamības ekipējuma vietā, fonds koncentrēšot enerģiju nodrošināt pēc iespējas vairāk termālā spektra nakts redzamības iekārtas, kuru izmantošanas iespējas ir daudz plašākas.

Fonds norāda, ka Aizsardzības ministrijas iepirkuma mērķis ir kardināli atšķirīgs. Piemēram, termālā spektra iekārtas ir neaizstājams palīgs, meklējot pazudušus cilvēkus gan dienas gaišajā, gan tumšajā laikā, pat ja cilvēks ir zaudējis samaņu un nespēj atsaukties. Šādas iekārtas palīdz arī pamanīt nomaskētu pretinieku.

Saprotams, ka Aizsardzības ministrijas iespējas ir ierobežotas, bet tiek darīts maksimāli iespējamais. Šis iepirkums nodrošinās 1/12 daļu no Zemessardzei nepieciešamā aprīkojuma daudzuma. Mūsu mērķis ir nodrošināt termālā spektra nakts redzamības iekārtas 18 bataljoniem kampaņas laikā un pēc jaunā gada piegādāt iekārtas vēl diviem bataljoniem, jo ziedojumu vākšana nebeidzas līdz ar kampaņas noslēgumu 18.novembrī.

Fonds pauž prieku, ka Aizsardzības ministrija rūpējas par zemessargiem, bet mūsdienīgu iekārtu iepirkšana var aizņemt laiku un Zemessargu rindas ar katru dienu aug. Fonda mērķis nekādā gadījumā nav diskreditēt valsts pārvaldi, bet drīzāk palīdzēt, nodrošinot Zemessardzes bataljonus ar mūsdienīgām ierīcēm, kas palīdzēs sabiedrībai kopumā.

«Ir populārs uzskats, ka Zemessargi ir brīvprātīgie un piedalās mācībās, lai gatavotos kara apstākļiem. Taču viena no mūsu brīvprātīgo darba svarīgākajām daļām ir palīdzība sabiedrībai. Zemessargi piedalās glābšanas operācijās, pazudušu cilvēku meklēšanā, kā arī dabas katastrofu seku novēršanā. Piemēram, 2013.gada Zolitūdes traģēdijā termālā spektra nakts redzamības iekārtas būtu bijušas neaizstājamas,» teikts fonda paziņojumā.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija drīzumā plāno visiem Zemessardzes bataljoniem iegādāties nakts redzamības ierīces.

Nakts redzamības ierīču iepirkums notiek kopš 2016.gada novembra. Šobrīd tas nonācis pēdējā stadijā, kad iepirkuma komisija izvērtē iesniegtos piedāvājumus. Noslēdzoties iepirkumam, Zemessardzei tiks iegādātas 630 universālās nakts redzamības ierīces «Monoklis» un 90 nakts redzamības ierīces «Brilles».

Nakts redzamības ierīces, ko iegādāsies Zemessardzei, ir speciāli pielāgotas militārajai specifikai. Šādu ekipējumu, kas paredzēts militārajām vajadzībām, var iegādāties tikai Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Līdz ar to šo nakts redzamību ierīču kvalitāte, funkcionalitāte un tehniskie parametri ir augstāki nekā to civilajam ekvivalentam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu