Slimnīcu biedrība: Dzemdību nama pakalpojumiem būtu jābūt integrētiem daudzprofilu slimnīcā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas Dzemdību nama sniegtajiem pakalpojumiem būtu jābūt integrētiem daudzprofilu slimnīcā, turklāt tā apvienošanai ar Rīgas 1.slimnīcu un, iespējams, arī Rīgas 2.slimnīcu varētu būt finansiāls ieguvums, sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš norādīja, ka Slimnīcu biedrības viedokli šajā jautājumā neviens nevaicā, jo slimnīcas ir Rīgas domes īpašums. Dzemdību nama sniegtajiem pakalpojumiem būtu jābūt integrētiem daudzprofilu slimnīcā, jo nepieciešami anesteziologi, ķirurgi un citi speciālisti, turklāt Dzemdību nams ir viena profila iestāde, viņš norādīja. «Dzemdību namam pašam jāuztur šādi speciālisti vai vajadzības gadījumā jāpērk citur. [..] Ja viņi [Rīgas dome] tā ir izlēmuši, tur, acīmredzot, ir finansiāls aspekts, jo pakalpojumi Dzemdību namā ir nepieciešami,» skaidroja Kalējs.

Viņš piebilda, ka jautājums par šo slimnīcu apvienošanu nav nekas jauns - iecere esot vairāk nekā 15 gadus veca.

Kalējs norādīja, ka arī kopumā slimnīcu apvienošana nav nekas jauns, jo pirms vairākiem gadiem Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā apvienoja stacionāru «Gaiļezers», Latvijas Onkoloģijas centru, Tuberkulozes un plaušu slimību centru un Latvijas Infektoloģijas centru. Līdz ar to Rīgas Dzemdību nama, Rīgas 1.slimnīcas un Rīgas 2.slimnīcas apvienošana, viņaprāt, ir salīdzinoši niecīgs pasākums.

Uz jautājumu, vai Slimnīcu biedrībai nepastāv kādas bažas par slimnīcu apvienošanu, Kalējs norādīja, ka, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, šādas rīcības sekas, visticamāk, nejutīs ne darbinieki, ne pacienti. «Darbinieki strādā, kā strādājuši, tikai varbūt pie jauna vai citāda darba devēja, bet faktiski tas neko neietekmē,» skaidroja Slimnīcu biedrības vadītājs.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts «Latvijas Avīze» (LA), lai glābtu Rīgas 1.slimnīcu no bankrota, Rīgas domes vadība iecerējusi to apvienot ar Rīgas Dzemdību namu un, iespējams, arī Rīgas 2.slimnīcu.

Kā norāda laikraksts, apvienojamo medicīnas iestāžu ierindas darbinieki par šo plānu pagaidām neesot informēti, arī Rīgas Dzemdību nama valdes locekles Santa Markova un Dagnija Vilnīte apgalvojušas, ka par to neko nezina, bet Rīgas 1.slimnīcas un Rīgas 2.slimnīcas vadība uz uzdotajiem jautājumiem par šo tēmu vispār neesot reaģējusi.

Tikmēr kāda vārdā neminēta Rīgas Dzemdību nama vadības pārstāve laikrakstam apstiprinājusi, ka šāda apvienošanās patiešām tiek organizēta, lai gan pat apvienojamo veselības iestāžu vadībai par to esot daudz neskaidrību.

Tikmēr domes vadībai tuvi avoti laikrakstam skaidrojuši, ka apvienošanas plāna galvenais mērķis esot nevis domāt par pacientu drošību un iespējām, bet gan «glābt «Saskaņai» lojālo 1.slimnīcu ar tās pašreizējo valdi». Saskaņā ar šo avotu skaidrojumu atbilstoši jaunajiem valdības noteikumiem par veselības aprūpes finansējumu no 1.janvāra tiek ievērojami samazināts pakalpojumu klāsts, ko veic dienas stacionāros, līdz ar to Rīgas 1.slimnīcai varētu draudēt pat bankrots.

Kā liecina «Lursoft» datubāzē atrodamais slimnīcas pagājušā gada darbības pārskats, tās kopējais apgrozījums pērn bijis 14,25 miljoni eiro, no kuriem 6,07 miljoni saņemti kā valsts budžeta līdzekļi ambulatorajai aprūpei. No maksas pakalpojumiem gūti 5,86 miljoni eiro, bet no domes - tikai nepilni 800 000 eiro. Lai glābtu situāciju, Rīgas 1.slimnīcai būtu jākļūst par vairākprofilu slimnīcu, bet to var panākt, tikai būtībā likvidējot Rīgas Dzemdību namu, lai iekļautu to slimnīcas sastāvā, rakstīja LA.

Nekādu oficiālu skaidrojumu par slimnīcu apvienošanas plāniem un to pamatojumu laikrakstam no domes vadības divu nedēļu laikā neesot izdevies saņemt. Vairākas dienas par šo tēmu neesot atbildējusi arī Andas Čakšas vadītā Veselības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu