Reizniece-Ozola: Man ir nepieciešamā pieredze, lai kļūtu par Eirogrupas prezidenti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola intervijā raidorganizācijai «Bloomberg» sacījusi, ka visiem četriem kandidātiem uz Eiropadomes prezidenta amatu, tai skaitā viņai pašai, esot nepieciešamā pieredze, lai ieņemtu augsto amatu.

Balsojums par jauno Eirogrupas prezidentu notiks šodien. Ja neviens no kandidātiem nesavāks vismaz 10 no 19 balsīm, tie tiks informēti par saņemto balsu skaitu un pēc savas vēlēšanās varēs izstāties no cīņas par amatu. Balsošana turpināsies, kamēr viens no kandidātiem iegūs vairākuma atbalstu.

«Bloomberg» žurnāliste Reizniecei-Ozolai pajautāja, vai politiķes izredzes nevarētu iedragāt tas, ka 2012.gadā viņas partija (ZZS) balsoja pret eiro ieviešanu. ««Zaļie un zemnieki» nebalsoja pret eiro kā tādu, bet gan pret laiku un veidu, kādā valdība īstenoja šo procesu,» teica Reizniece-Ozola, atsaucoties uz to, ka tolaik eiro ieviešanai bija zems atbalsts iedzīvotāju vidū.

Kopumā uz minēto posteni pretendē četru ES valstu finanšu ministri - Reizniece-Ozola, Pjērs Gramenja no Luksemburgas, Peters Kažimīrs no Slovākijas un Māriu Sentenu no Portugāles.

Reizniece-Ozola ir vienīgā sieviešu dzimuma pretendente.

Jaunais Eirogrupas prezidents amatā stāsies 2018.gada 13.janvārī, nomainot amatā pašreizējo Eirogrupas prezidentu Jerūnu Deiselblūmu.

Eirogrupas locekļi ar balsu vairākumu ievēl Eirogrupas priekšsēdētāju uz 2,5 gadiem, turklāt šo amatu var ieņemt esošs ES dalībvalsts finanšu ministrs. Eirogrupas prezidents apvieno šos pienākumus ar savas valsts finanšu ministra amata pienākumiem.

Eirogrupa ir neoficiāla struktūra, kurā ministri no eirozonas dalībvalstīm apspriež jautājumus saistībā ar viņu pārstāvēto valstu kopīgajiem pienākumiem attiecībā uz eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu