Onkoloģisko medikamentu kompensācijas sistēma ir ekonomiski izdevīgāka par centralizēto iepirkumu sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Onkoloģisko slimību ārstēšanai lietojamo parenterāli ievadāmo zāļu kompensācijas sistēma ir daudz elastīgāka, caurspīdīgāka un ekonomiski izdevīgāka par centralizēto iepirkumu sistēmu, stāstīja biedrības «Aptieku īpašnieku asociācija» valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens.

Viņš norādīja, ka aptiekas jau iepriekš paudušas iebildumus pret Ministru kabinetā (MK) izskatītajiem Veselības Ministrijas (VM) grozījumiem, kas paredz, ka, sākot ar 2019.gada 1.janvāri, valsts kompensētās onkoloģisko slimību ārstēšanai lietojamās parenterāli ievadāmās zāles tiks iepirktas centralizēti. Lībķens skaidroja, ka no minētās iniciatīvas nav redzams finansiāls ietaupījums un tas arī netiek atspoguļots attiecīgajā MK noteikumu anotācijā.

«Iepriekšējā anotācijā pat bija paredzēts slimnīcām iepirkt un uzturēt par vairākiem miljoniem robotizētas šķaidīšanas iekārtas, tomēr šā brīža anotācijā punkts par iekārtām ir mīklaini pazudis. Nav skaidrs, vai iekārtas joprojām pirks, un kur tiks rasti līdzekļi šim vērienīgajam pirkumam. Acīmredzot, tas ir neērts jautājums, tādēļ arī izņemts no MK noteikumu anotācijas,» sacīja asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Savukārt, runājot par zāļu uzglabāšanas un transportēšanas jautājumiem, Lībķens uzsvēra, ka VM nav varējusi nosaukt nevienu reģistrētu gadījumu, kad zāles būtu zaudējušas savu efektivitāti transportējot tās no aptiekas līdz ārstniecības iestādei, tādēļ uzskatāms, ka zāļu efektivitātes mazināšanās iespējamība tiek izmantota tikai kā iegansts MK noteikumu virzīšanai.

Asociācijas vadītājs norādīja, ka aptiekas minēto jautājumu piedāvāja risināt, aptiekām pašām piegādājot pacienta ārstniecības kursam nepieciešamās zāles, izslēdzot jebkādu iespēju, ka pacients pret zālēm izturas nevērīgi. Tomēr, minēto ierosinājumu VM, pēc Lībķena teiktā, nesadzird vai nevēlas sadzirdēt.

Viņš uzsvēra, ka VM savulaik atteicās no centralizētajiem iepirkumiem, jo tie bija saistīti ar korupcijas skandāliem, priekšroku dodot kompensācijas sistēmai, kas ir caurspīdīga un bez korupcijas riskiem. AĪA valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka kompensācijas sistēmā regulāri tiek pārskatītas cenas un kompensētas tiek tikai lētākās zāles. «Centralizētajos iepirkumos vienmēr pastāv risks, ka konkursa nolikums tiks uzrakstīts konkrēta piegādātāja interesēm un, ja līgums tiek slēgts uz noteiktu periodu, piemēram, gadu vai trīs gadiem, tad visu šo periodu piegādātājam būs garantēta peļņa par nosolīto cenu, pat tad, ja citi varētu zāles piegādāt lētāk,» skaidroja Lībķens.

Savukārt kompensācijas sistēmā, pēc viņa teiktā, katru ceturksni var pieteikties cits piegādātājs ar zemākas cenas piedāvājumu, tādējādi uzvarētājs nevar būt drošs, ka pēc kāda laika viņu nenomaina cits piegādātājs ar zemākas cenas piedāvājumu. «Aptieku ieskatā, kompensācijas sistēma ir daudz elastīgāka, caurspīdīgāka un ekonomiski izdevīgāka par centralizēto iepirkumu sistēmu,» uzsvēra AĪA valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, valdība otrdien atlika jautājuma par onkoloģisko slimību ārstēšanai lietojamo parenterāli ievadāmo zāļu, kuru iegāde tiks apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, centralizētu iepirkšanu, izskatīšanu.

VM plāno veikt grozījumus Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā un Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā, lai noteiktu, ka no 2019.gada šīs zāles tiks iepirktas centralizēti.

Centralizēti gan netiks iepirktas zāles, par kuru kompensācijas nodrošināšanu ir noslēgts finansiālas līdzdalības līgums ar zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieku vai viņa pilnvarotām personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu