Valsts un pašvaldības ārstniecības iestāžu starpā būšot sadarbība, nevis konkurence

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrijas (VM) un Rīgas domes šodien parakstītais sadarbības līgums nosaka, ka starp pašvaldības un valsts iestādēm notiek sadarbība, nevis konkurence, žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Šodien veselības ministre un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) parakstīja sadarbības līgumu par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu Rīgā. Līgumā noteikts arī tas, kādi ir valsts un pašvaldības pienākumi, lai nodrošinātu sinhronizāciju pakalpojumu izvietojumā, piebilda Čakša.

Politiķe sacīja, ka sadarbības līguma galvenais mērķis ir veselības aprūpi organizēt tā, lai Rīgas, Pierīgas un Latvijas iedzīvotājiem būtu skaidrs, kur un kāda veida pakalpojumi ir pieejami. «Rīgā situācija ir atšķirīga no visas Latvijas. Mums ir gan pašvaldības ārstniecības iestādes, gan valsts, tāpēc, lai būtu saskaņots attīstības plāns, svarīgi, lai sadarbība notiek kopīgi, nevis katrs kaut ko velk uz savu pusi,» norādīja ministre.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) piekrīt Čakšai, kā arī uzskata, ka Rīgas 1. slimnīcai nevajadzētu konkurēt ar, piemēram, Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu, īpaši tāpēc, ka abas slimnīcas finansējumu saņem no valsts budžeta.

Ušakovs redz, ka līguma parakstīšana starp VM un Rīgas domi dos iespēju sakārtot slimnīcu profilus, piemēram, nākamā gada otrajā pusgadā administratīvi tiks apvienota Rīgas 1. slimnīca, Rīgas 2. slimnīca un Dzemdību nams. Slimnīcu apvienošanas rezultātā tikšot stiprināta kapacitāte, vienlaikus visas šis ārstniecības iestādes turpinās funkcionēt vietās, kur patlaban atrodas.

Rīgas mērs uzskata, ka, apvienojot slimnīcas, būs iespējams nodrošināt labākus un augstākas kvalitātes pakalpojumus rīdziniekiem, kā arī skaidri parādīt, ka ir profili, kuros tiek sniegts valsts ārstniecības pakalpojums, un ir tādi profili, kā, piemēram, dzemdību palīdzība, kuru sniedz Rīga.

Ministre arī informēja, ka vēl viens būtisks šā sadarbības līguma noslēgšanas aspekts ir primārā aprūpe, jo plānots ieviest tā sauktās ideālās prakses. Patlaban VM plānos ir trīs pilotprojekti, turklāt vienā iespējamā kopprakse plānota blakus Dzemdību namam.

Pēc Čakšas paustā, Rīga neesot vienīgā pašvaldība, ar kuru tiek slēgts sadarbības līgums. Šādi līgumi jau noslēgti ar Valmieras un Cēsu pašvaldībām, ņemot vērā, ka abu pilsētu slimnīcas veido kopīgu sadarbību. Turklāt vēl sadarbības līgumus VM teritoriālai attīstībai iecerējusi slēgt vietās, kur ir arī citas reģionālās slimnīcas.

Ministre uzskata, ka sadarbības īstenošanas rezultātā ieguvējs būs pacients, jo tiks izstrādāta sistēma, kā viņš no vienkāršākā pakalpojuma tiek līdz sarežģītākajam, tāpat tiks nodrošināts, lai pacientu neved pārāk tālu no mājām, kā arī viņš zina, kur un kurš pakalpojums tiek sniegts.

Čakša informēja, ka nākamie sadarbības līgumi plānoti visā Latvijas teritorijā, piemēram, Kurzemē jāsaprot, kāda būs sadarbība starp Ventspili un Kuldīgu, jo Ventspils jau sadarbojas ar Talsiem, kā rezultātā jāsaprot, kas notiks ar Kuldīgas slimnīcu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu