Policija pārtrauc nelicencētu TV retranslēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Valsts policija (VP) pārtraukusi nelicencētu televīzijas retranslēšanu vairākiem tūkstošiem klientu Latvijas teritorijā un aizturējusi vīrieti, kurš ilgstoši izplatīja nelegālus televīzijas uztvērējus.

Kā aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica, VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, veicot interneta monitoringu, jau pirms pāris gadiem ieguva ziņas par kādu ārpus Eiropas Savienības robežām reģistrētu komersantu, kurš aktīvi veica nelikumīgu uzņēmējdarbību.

Kā skaidroja policijas pārstāve, Austrumeiropā reģistrētais komersants izplatīja televīzijas uztvērējus, kas nodrošina nelicencētu pieeju televīzijas programmām Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā. Komersants piesaistīja klientus, izvietojot reklāmas interneta vidē, tostarp pazīstamās sociālajās vietnēs.

Veiksmīgi sadarbojoties ar biedrību «Par Legālu saturu», VP īsā laikā apzināja Latvijas teritorijā esošos komersantus, kuru autortiesības pārkāptas, nelicencēti izplatot televīziju. Noskaidrojās, ka nelegālā rūpala radītie zaudējumi Latvijas komersantiem mērāmi vairāk nekā 68 000 eiro apmērā.

Par notikušo 2015.gada 17.augustā VP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma (KL) 148.panta 1.daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Pamatojoties uz iegūtajiem pierādījumiem, 2017.gada 16.novembrī kriminālprocesam tika noteikta jauna kvalifikācija - pēc KL 148.panta 3.daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, veicot televīzijas kanālu translēšanu bez atbilstošas licences, tādejādi radot cietušajiem kaitējumu lielā apmērā.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka Austrumeiropā reģistrētais komersants tiek izmantots nozieguma pēdu slēpšanai, savukārt patiesais nozieguma organizators un koordinators ir kāds 1982.gadā dzimis Latvijas valstspiederīgais.

Turpinot izmeklēšanu, policija veica vairākas kratīšanas Rīgas centrā, Imantā, Zolitūdē un Iļģuciemā. Kratīšanās tika izņemti pierādījumi, kuri izmeklētāju ieskatā «nepārprotami norāda uz aizturētās personas saistību ar izmeklēto noziegumu». Kriminālprocesa gaitā tika aizturēts arī iepriekš minētais 1982.gadā dzimušais Latvijas valstspiederīgais, kurš izplatīja nelegālos televīzijas uztvērējus. Tāpat tika apzināta televīzijas retranslēšanas administrēšanas sistēmas atrašanās vieta un tās administratori.

Balstoties uz iegūto informāciju, pagājušajā nedēļā tika veiktas izmaiņas televīzijas retranslēšanas administrēšanas sistēmā, aptuveni 4000 klientu Latvijas IP adrešu diapazonā liedzot nelicencēto pieeju televīzijas programmām.

VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sola arī turpmāk veikt Latvijas interneta segmenta monitoringu ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu.

Vienlaicīgi VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina iedzīvotājus elektroniski informēt policiju par analoģiska satura interneta vietnēm, kurām ir acīmredzama nelegāla izcelsme, un kuras piedāvā Latvijas komercsabiedrību ražotus audiovizuālos produktus. Par iespējamiem pārkāpumiem policija aicina ziņot, rakstot uz e-pasta adresi «enap@vp.gov.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu