Slēpošanas sezona tuvojas! Trases plāno atvērt nedēļas nogalē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā ir vairāk nekā 30 slēpošanas kalnu, un lielākajā daļā no tiem gatavojas slēpošanas sezonai, kas varētu sākties nedēļas nogalē. Gaiziņš ir vienīgais kalns, kurā slēpošanas priekus varēja baudīt jau decembrī.

Amatas novada slēpošanas un atpūtas parkā «Ozolkalns», kur vienlaikus var slēpot 350 cilvēku stundā un ir trīs 500 metru trases, cer, ka tuvākajās dienās varēs iedarbināt sniega pūtēju, kas sūknēs ūdeni no Gaujas un ražos mākslīgo sniegu. Lai tiktu pie sniega, gaisam jāatdziest vismaz līdz mīnus četriem grādiem. Ja ir siltāks, tā sauktais sniega lielgabals sniegu nespēj saražot, skaidro «Ozolkalnu» vadītāja Līga Rokpelne. «Lai sapūstu vienu 500 metrus garo trasi, vajadzīgas četras diennaktis.

Ceram, ka nākamajā svētdienā varēsim sarīkot pirmos izmēģinājuma braucienus.

Ja sniegs ir sapūsts un sablietēts, tas turas ilgi. Sliktākais trasei ir ilgstošs lietus.» Neraugoties uz silto laiku, «Ozolkalnu» kempingā brīvdienās ir daudz viesu.

Krimuldas novada Reiņa trasē cer: ja pieturēsies sals, sniega pūtēju varēs iedarbināt nedēļas nogalē. Līdz ar to nākamajās brīvdienās uz kāda no kalniem varēs slēpot. Administratore Una Miķe atceras, ka 2016. gadā slēpošanas sezonu izdevās sākt jau novembra beigās, tomēr drīz vien sniegs nokusa un decembrī ziemas aktivitāšu nebija. Ziemas sporta veidu cienītājiem labvēlīgāka bija aizpērnā sezona, kad slēpošanas kalns sāka darboties jau 31.decembrī. Sniega pūšana sākta arī Žagarkalnā.

No Rīgas netālajā «Rāmkalnu» slēpošanas kalnā pagaidām slēpošanas sezonai negatavojas. «Laiks ir tik nestabils, ka nav jēgas darbināt sniega pūtēju,» saka atpūtas parka direktors Andis Jansons. Arī pērn un aizpērn sniegu izdevās sapūst tikai janvāra beigās, kad iestājās stabils sals. Slēpošanas sezona «Rāmkalnos» ilga tikai dažas nedēļas. Jansons atzīst, ka lielāku akcentu uzņēmums liek uz ēdināšanu un ražošanu.

Gaiziņkalns ir vienīgais slēpošanas kalns Latvijā, kur slēpošanas sezona tika atklāta jau decembrī. Ziemas priekus gleznainajā Vidzemes augstienē varēja baudīt no 6. līdz 25. decembrim, kad ieildzis lietus izkausēja Gaiziņa sniega cepuri. «Unikāli bija tas, ka sezonu sākām ar dabisku sniegu,» saka «Gaiziņa» direktors Juris Stradiņš. Šobrīd Gaiziņkalnā sākta sniega pūšana, un nedēļas beigās darboties atsāks gan Lielā Golgāta, gan Mazā Golgāta trases. «Mums ir nedaudz vieglāk kā citiem kalniem, jo temperatūra ir zemāka. Trīs mēnešu slēpošanas sezonas standartu turam gadiem,» saka Stradiņš.

Pagājušā ziema Gaiziņā bija īpaša ar to, ka pirmo reizi 40 gadu laikā slēpošanas sezona tika atklāta jau 12. novembrī.

Lai gan sals mijās ar atkusni, trases bija atvērtas līdz gada nogalei. 2017. gada janvārī ziema nostabilizējās un slēpošanas priekus Gaiziņā varēja baudīt līdz marta vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu