2018.gads sācies ar strauju zādzību skaita pieaugumu no privātmājām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējā pusotra mēneša laikā Rīgas un Zemgales reģionā strauji pieaudzis zādzību skaits no privātmājām. Pēdējā laika tendence - zādzības tiek veiktas brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši signalizāciju. Visbiežāk garnadži tumsas aizsegā apzog meža tuvumā esošas mājas. Maskēšanās nolūkā zagļi izmanto tumšas krāsas apģērbu un maskas. Valsts policija aicina iedzīvotājus nekavējoties ziņot par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām.

Rīgas apkaimē un Zemgales reģionā laika posmā no šā gada 1.oktobra līdz 16.novembrim pieaudzis zādzību skaits no privātmājām - reģistrētas 33 zādzības. Policijā norāda, ka noziegumi tiek pastrādāti tumsas aizsegā.

Privātmāju apzagšanas paņēmieni ir visdažādākie – nereti mājā iekļūst, izsitot loga stiklu, atspiežot logu vai terases durvis, salaužot durvju slēdzi vai, piemēram, iekļūstot mājā pa otrā stāva logiem, durvīm, kad cietušie atrodas mājas pirmā stāvā. Klasiski zādzības tiek izdarītas, kad nama īpašnieki neatrodas mājās, taču

pēdējā laika tendence liecina, ka zādzības tiek izdarītas brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši drošības sistēmu.

Kamēr mājokļa saimnieki atrodas mājas pirmajā stāvā, zagļi noziegumu veic otrajā stāvā. Visticamāk, garnadži privātmājas iepriekš novēro, tādēļ policija aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgām personām un automašīnām.

Kriminālpolicijas rīcībā esošie videoieraksti no noziegumu vietām liecina, ka zagļi izmanto tumšas krāsas apģērbu un maskas, lai viņus nevarētu identificēt.

Analizējot reģistrētos kriminālprocesus, secināms, ka zagļi pārsvarā izvēlas apzagt mājas, kas atrodas meža tuvumā.

Valsts policija aicina laikā, kad mājās neviena nav, neatstāt logus vēdināšanas režīmā, jo

viens no populārākajiem veidiem, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir - atspiežot vēdināšanas režīmā atstātus logus un nenoslēgtas balkona durvis.

Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus, lai zagļi nevarētu izpētīt mājas iekārtojumu un vērtīgās mantas. Svarīgi nodrošināt mājas un saimniecības ēkas ar videonovērošanas kamerām, signalizāciju vai kustības sensoriem, bet vērtīgās mantas glabāt seifā, kas ir atbilstoši nostiprināts pie konstrukcijas. Vēl var mājas pirmā stāva logus aplīmēt ar drošības plēvi. Efektīvi zagļus spēj aizbiedēt suns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu