Ārsti šokā: 11 gadus veca zēna elkonī iemājo gliemezis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Nobrāzts elkonis, spēlējoties pludmalē, nav neparasta trauma, tomēr ne šā 11 gadus vecā Kalifornijas zēna gadījumā, proti, zēna iekaisušais elkonis ārstiem vēlāk sagādāja pamatīgu pārsteigumu sīka jūras gliemeža veidolā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «BMJ Case Reports», rakstīts, ka puisēns elkoni nobrāza, spēlējoties pludmalē. Bērna vecāki brūci pēc negadījuma iztīrīja, tomēr pat pēc nedēļas tā nebija sadzijusi un sāka pietūkt.

Pētījums (Angļu val.)

Baidoties no nopietnas infekcijas, vecāki zēnu nogādāja pie ārsta, kurš pēc izmeklēšanas diagnosticēja ādas abscesu jeb strutainu infekciju. Kā jau tas ierasts šādas diagnozes gadījumos, ārsts nolēma atbrīvot brūci no strutām, taču, pārgriežot brūci, tajā pamanīja nelielu melnu objektu. Visiem par pārsteigumu tas izrādījās sīks jūras gliemezis ar visu čaulu. Vēl lielāku pārsteigumu sagādāja tas, ka šis gliemezis joprojām bija dzīvs un, šķiet, visai apmierināts ar jaunajiem dzīves apstākļiem.

Nekavējoties tika pieaicināts molusku eksperts no Kalifornijas universitātes, kurš identificēja jūras gliemezi littorina scutulata.

Pētnieki skaidroja, ka zēna brūcē, visticamāk, sākumā nokļuvusi gliemeža oliņa, kad viņš paslīdēja un nokrita, sniedzoties pēc jūras gurķa. Gliemezis ir sīks, tomēr pietiekami liels, lai nepamanīts nevarētu nokļūt zem ādas.

Viena no šā gliemeža unikālajām īpašībām ir tāda, ka tas var aizvērt savu čaulu tā, ka tajā paliek ūdens, kas neļauj gliemezim izžūt. Tieši šī spēja ļāva gliemezim tik ilgi nodzīvot cilvēka organismā.

Pēc gliemeža izņemšanas no brūces un antibiotiku kursa zēns gliemezi drīkstēja paņemt līdzi uz mājām un parādīt draugiem. Pēc nedēļas, kad zēns jau bija pilnībā atveseļojies, viņš stāstīja, ka pirmajā dienā gliemezis esot kustējies, bet pēc tam, šķiet, esot nomiris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu