Iedzīvotāji varēs saņemt SMS par gaisa piesārņojuma riskiem Rīgā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien, 27.februārī, tiks prezentēta bezmaksas mobilā aplikācija «Riga airTEXT», ar kuras palīdzību iedzīvotāji uz saviem telefoniem varēs saņemt brīdinājumus par gaisa piesārņojuma riskiem Rīgā, pavēstīja aplikācijas izstrādātājas, SIA «Estonian, Lithuanian and Latvian Environment» pārstāve Jūlija Doktorova.

Aplikācijas izveidē piedalījās arī eksperti no Kembridžas Vides konsultantu biroja (CERC). Aplikācija izstrādāta ar Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu «Copernicus» atmosfēras monitoringa sistēmas (CAMS) programmā, kas ir daļa no Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra īstenotās ES «Copernicus» Zemes novērojumu programmas.

Doktorova skaidro, ka ar «Riga airTEXT» palīdzību jebkuram iedzīvotājam būs iespēja saņemt bezmaksas gaisa piesārņojuma brīdinājumus īsziņas un e-pasta veidā. Savukārt īpašā tīmekļa vietnē un bezmaksas mobilajā aplikācijā būs iespēja iepazīties ar trīs dienu prognozi par gaisa piesārņojumu, ziedputekšņu koncentrāciju un UV starojumu.

Plānots, ka «Riga airTEXT» ļaus iedzīvotājiem iepriekš sagatavoties īslaicīgiem pasliktinātā gaisa kvalitātes periodiem. Piemēram, cilvēki ar astmu vai sirds slimībām varēs atbilstoši reaģēt, ņemot līdzi inhalatoru vai izvairoties no intensīvas fiziskām nodarbībām brīvā dabā.

Aplikācijas atklāšanas pasākumā piedalīsies pārstāvji no Eiropas Kosmosa aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Rīgas domes, kā arī pakalpojuma izstrādātāji un vides eksperti no privātā sektora un akadēmiskās vides.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem gaisa piesārņojums ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves un slimību cēloņiem pasaulē. Īpaši jūtīgām personām pat īslaicīga gaisa piesārņojuma iedarbība var pasliktināt plaušu darbību, saasināt astmu vai elpošanas ceļu infekcijas. Gaisa piesārņojuma koncentrācijas gaisā var ievērojami mainīties dažu stundu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu