Laikzinis pārsteidz ar ziņu, kad pienāks silts pavasaris

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pirmspavasara mēnesis marts mūs pārsteigs ar sniegputeni, bet vēlāk palutinās ar pirmo īsti silto saulīti. Gaiss vēl būs spirgts, diena ar nakti būs vienāda garuma, bērziem un kļavām sāks tecēt sula, sāks ziedēt sniegpulkstenītes un atgriezīsies gājputni. Baudām pavasari!

20. martā ir pavasara saulstāvji un pulksten 18.15 sākas astronomiskais pavasaris. 18. martā diena un nakts ir vienāda garuma, skaidro laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Saulainās vietās sāk ziedēt sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes un māllēpes. Sērsnu mēnesī sāk atgriezties mūsu gājputni - ap 9. martu krauķi, ap 15. martu lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša beigās arī baltās cielavas un stārķi.

Martā pelēkajam zaķim piedzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis.

Marts ir laiks, kad sākas pavasara pali, un laiks, kad ziema atkāpjoties var iekost ne pa jokam, saka Bukšs.

«Lai arī marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis, tas pēc savas būtības vēl nav īsts pavasaris, bet gan pirmspavasaris. Ticējums saka: ja janvārī ir marts, tad martā janvāris. Pagājušā janvāra pirmajā pusē un daļēji arī mēneša beigās laika apstākļi bija raksturīgi martam. Tā ir zīme, ka marta sākumā un mēneša otrajā pusē var būt ziemai atbilstoši laika apstākļi. Savukārt ticējums «ja februāris auksts, tad marts silts» norāda uz to, ka sērsnu mēneša beigās var būt arī īsti pavasarīgs laiks.»

Bukšs domā, ka

pavasara sākums būs sniegains un īsts siltums būs tikai aprīļa otrajā pusē.

Marta pirmajā pusē laika apstākļi būs mainīgi. Laikā ap 8. martu daudzviet iespējams atkusnis. «Laikā ap Gregoru (12. marts) nakts temperatūra dažviet var nokrist līdz mīnus 15 grādiem. Mēneša vidū vairāk nokrišņu un temperatūra tuvu nullei, ceļi slideni,» atklāj laika vērotājs.

Ap 17. martu iespējams atkusnis, bet astronomiskā pavasara pirmajā dienā - Benediktā (21. marts) un laikā ap to temperatūra naktīs var pazemināties līdz mīnus 10 un zemāk grādiem.

Vēlāk laiks būs vējains, gaidāmi nokrišņi un temperatūras svārstības tuvu nulles atzīmei.

Naktīs iespējams sals, bet dienās termometra atzīme kāps līdz plus 5 grādiem.

Pēc Bukša domām, siltāks laiks būs marta beigās. Pirms Lieldienām (1. aprīlis) sals pakāpeniski atkāpsies. Tomēr gaidāmi nokrišņi, bet saulainajās pēcpusdienās temperatūras pakāpsies līdz plus 10 grādiem. Tad Austrumlatvijā sāksies strauja sniega kušana un ledus iešana upēs. Paredzama arī pirmo gājputnu baru atgriešanās. Aprīļa pirmajā pusē laika apstākļi atkal mainīgi, kad lietus mīsies ar slapju sniegu, un aprīļa sākums var būt vēss.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu