Saldū plūdu dēļ evakuācija vēl nav sākta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saldū piektdien plūdu dēļ cilvēku evakuācija nav sākta, norādīja Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa. Viņa pavēstīja, ka nepieciešamības gadījumā iedzīvotāju evakuācija tiks organizēta, taču pašlaik ūdens, lai gan ļoti lēni, taču krītas.

Saldū no divām mājām Brīvības ielā lietavu izraisīto plūdu dēļ šodien tomēr netiek evakuēti kopumā cilvēki. Uz Saldu devušies vairāki ugunsdzēsēji no citām pilsētām, tostarp īpaša vienība no Rīgas, lai palīdzētu pilsētai tikt galā ar lietavu radītajām sekām.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes komandiera vietnieka Genādija Pavlova rīcībā esošās informācijas, kopumā applūdušas aptuveni 20 ēkas - pārsvarā privātmājas. Iespējams, dienas otrajā pusē tiks lemts par pārējo applūdušo māju, kurām atslēgta elektrība, iedzīvotāju izmitināšanu citās telpās. Tas nenozīmē, ka plūdu dēļ būtu apdraudēta viņu dzīvība, taču izmitināšana citās telpās, iespējams, tiks piedāvāta, lai nodrošinātu viņiem normālus apstākļus, skaidroja Pavlovs.

Applūdušas arī vairākas ielas, tomēr ar automašīnu pa tām varot pabraukt, apgalvoja Pavlovs. Pašlaik Saldū nedaudz turpina līt, taču stipru lietusgāžu neesot. Ūdens līmenis īpaši nepaaugstinās, taču arī nekrītas. Situācija ir stabila, sacīja Pavlovs.

Foto: TVNET lasītāja foto

Šodien plkst.12.30 Saldus novada domē tomēr nolemts sasaukt civilās aizsardzības komisijas sēdi, lai gan vēl pirms dažām stundām tāda netika plānota. Kā sacīja Pavlovs, par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu pašlaik nebūtu jālemj, taču nepieciešams koordinēt dažādu dienestu darbu.

Kā pastāstīja VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandieris Andrejs Beļakovs, no Liepājas uz Saldu devusies ceļā pārvietojama sūkņu stacija, kas spēj izsūknēt ap 100 litriem ūdens sekundē. Nepieciešamības gadījumā to izmantos ūdens atsūknēšanai. Ja būs nepieciešams, šāda tehnika tiks nosūtīta arī no Ventspils.

Plūdus izraisa stipras lietusgāzes

Kā ziņots, Saldū pēc pagājušās nakts stiprajām lietusgāzēm applūdušas dažas mājas zemākajās vietās, taču situācija nav tik kritiska, tādēļ nav nepieciešams lemt par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu, šorīt informēja Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa. Informācija par to, ka varētu būt applūdušas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, neatbilst patiesībai, akcentēja Rassa.

Lietus apgrūtinājis arī pastnieku darbu

Lietus apgrūtinājis arī pastnieku darbu Saldū - applūstot ielām un atsevišķām mājām, šodien pasta piegāde var kavēties, informē Latvijas Pasts.

Patlaban noteikti zināms, ka piegāde tiks kavēta Brīvības, Druvas, Ziemeļu, Meža, Ezera ielas rajonā.

Uz šosejas izveidojušies vairāki caurteku izskalojumi

Uz Liepājas šosejas Saldus apkārtnē ir izveidojušies vairāki caurteku izskalojumi, liecina "Latvijas valsts ceļu" aktuālā informācija.

81., 79. un 98. kilometrā ieviesti maksimālā ātruma ierobežojumi un brauktuves sašaurinājumi.

Arī uz reģionālā autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus 102. kilometrā izveidojušies izskalojumi un ieviesti ātruma ierobežojumi.

LVC nav informācijas, ka izskalojumu dēļ satiksme uz kāda no ceļiem būtu apstājusies.

Saldus novada pašvaldība lūgusi ugunsdzēsēju palīdzību plūdu likvidēšanā

Uz Saldu piektdien devušies vairāki ugunsdzēsēji no citām pilsētām. No Rīgas uz Saldu devies arī eksperts no vienības "BaltFloodCombat", kas ir specializējusies plūdu seku novēršanā, lai izvērtētu nepieciešamību iesaistīt vienības personālu un tehniku lietavu seku likvidācijā. Vienība aprīkota ar lielas jaudas sūkni.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele pastāstīja, ka Saldus novada dome piektdien lūgusi ugunsdzēsēju palīdzību lietavu radīto seku likvidēšanā.

Pašlaik divas vietējās ugunsdzēsēju autocisternas Saldū, Brīvības ielā, atsūknē ūdeni, bet no Liepājas uz Saldu devusies gan autocisterna, gan pārvietojamā sūkņu stacija. Vēl viena autocisterna devusies uz bērnudārzu "Pasaciņa", lai atsūknētu ūdeni no siltummezgla telpas.

No Rīgas uz Saldu devusies arī īpaša plūdu seku novēršanā specializējusies ugunsdzēsēju vienība "BaltFloodCombat", lai izvērtētu nepieciešamību iesaistīties lietavu seku likvidācijā. Vienība aprīkota ar lielas jaudas sūkni.

VUGD pārstāvji, kuri pirms tam bijuši Saldus novadā, patlaban apskata Brocēnu novadu, lai izlemtu, kurā vietā visvairāk nepieciešama ūdens atsūknēšana ar tehnikas palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu