Daugavmalu pie Gaismas pils «rotā» PSRS simbolika (307)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pagājuši nepilni 23 gadi, taču dažviet joprojām pārņem sajūta, ka padomju laiki vēl nav beigušies. Viena no šādām vietām atrodas iepretī topošajam valsts lepnumam - Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kur Daugavmalas margās iestrādātā simbolika nav noņemta vēl joprojām. To izdarīt vismaz pagaidām nav arī Rīgas domes plānos...

Dažviet padomju simbolika no krastmalas margām ir izgriezta, taču to, visticamāk, izdarījis kāds pats uz savu roku.

TVNET uzrunātie garāmgājēji atzīst, ka līdz šim margās iestrādāto sirpi un āmuru pat nebija īsti ievērojuši, bet nešaubās, ka to vajadzētu noņemt. «Sanāks diezgan stulbi, jo tas ir tieši pie jaunās bibliotēkas,» mirkli apdomājusies, teic Daugavmalā sastaptā jauniete Elīna. Viņai piekrīt arī Aigars, norādot, ka vairs nedzīvojam Padomju savienībā.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Uģis Vidauskis sarunā ar TVNET norāda, ka šīs margas uzbūvētas pagājušā gadsimta 50.gados atbilstoši tā laika noskaņojumam un šobrīd ir darīšana ar vēsturisko mantojumu.

Aptuveni pirms desmit gadiem, tālaika domniekiem bijusi iecere veikt Daugavmalas margu rekonstrukciju, taču naudas trūkuma dēļ tā atlikta. Sākot Gaismas pils būvniecību, izskanējusi ideja šā projekta ietvaros nomainīt arī margas, taču, laikam ejot, arī šī iecere kaut kur izčākstējusi, atminas Vidauskis.

Viņš norāda, ka patlaban Rīgas domes budžeta izlietošanai ir citas prioritātes un pēdējā laikā neviens ar šādu iniciatīvu nav nācis klajā. Tomēr domes pārstāvis pretenziju gadījumā aicina iedzīvotājus vai uzņēmumus piedāvāt risinājumus.

Tiesa, tas nav pretrunā ar likumu. PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas simbolika, tostarp ģerboņi, karogi un himnas ir aizliegti vienīgi publiskos pasākumos, bet šādos precedentos tā likumdošanā nav atrunāta.

Kā sarunā ar TVNET skaidro Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis, tamlīdzīgas simbolikas izmantošanas gadījumos fiziskām personām paredzēts naudas sods līdz 250 latiem vai arī administratīvais arests līdz 15 diennaktīm. Juridiskām personām ir paredzēts naudassods līdz 2000 latiem.

Komentāri (307)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu