Atver Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas tornī atrasto vēsturisko kapsulu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 18.februārī, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā notika vēsturiskās kapsulas atvēršana.

Kapsula baznīcas renovācijas darbos atrasta torņa galā esošajā lodē.

Vēsturiskā kapsula baznīcas torņa lodē ievietota 1970.gada 3.novembrī, to valmieriešiem sagatavojis Laimonis Liepnieks - novada pētnieks un Valmieras 2.vidusskolas skolotājs, pilsētas informācijas portāls Valmiera24.lv uzzināja pasākumā.

Liepnieks par metāla cilindrā ievietotajā vēsturiskajām liecinām sagatavojis aptuveni 15 lapaspušu garu stāstījumu, autors par kapsulu rakstījis tā: "Memoriāls par raksturīgākajiem notikumiem Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas remonta, restaurācijas laikā no 1966.gada līdz 1970.gadam."

Vēstījumā iekļauta informācija par restaurācijas gaitu Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā, kā arī kapsulā ievietota arī kopija 1813.gadā izveidotajam vēstījumam.

Lai raksturotu aizvadītā gadsimta 70.gadus Valmierā, kapsulā tās autors ietvēris: * Laikraksta "Liesma" 1970.gada 3.novembra izdevumu; * Valmieras nozīmīti; * Brošūru "1190 - diena" * Grāmatu "Valmiera runā"; * Ceļvedi par Valmieru; * Aprakstu par Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcu, Valmieras 2.vidusskolas muzeju; * Laikraksta "Cīņa" 1970.gada 3.novembra izdevumu; * 20 Valmieras fotouzņēmumus; * Valsts Valmieras teātra afiša; * 1813.gada piemiņas raksta norakstu un izziņu; * Izziņu par restaurācijas darbiem; * Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas koncertzāles atklāšanas programma; * 9 PSRS laika monētas.

Aprakstā par Valmieru teikts, ka 1970.gadā pilsētā dzīvojuši aptuveni 20 500 iedzīvotāju. Liepnieks raksta, ka tajā laikā Valmierā darbojušies 12 rūpniecības uzņēmumi, darbojas piecas celtniecības organizācijas, kā arī 32 veikali un ēdināšanas iestādes.

Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas draudze kapsulā iekļautās vēsturiskās liecības nodos Valmieras muzejam.

Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas mācītājs Arnis Bušs stāsta: "Gailis baznīcas torņa smailē ir kā atgādinājums - lai arī cik liela būtu mūsu tiekšanās uz debesīm, mēs esam zeme un pīšļi. Gaiļa simbols ir viens no vēstījumiem, kas mums atgādina par to, kas mēs esam, savukārt vēsturiski vēstījumi, visbiežāk tiek atstāti zem gaiļa esošajā lodē. Tos paaudzes atstāj viena otrai jau izsenis." 

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma norāda, ka Laimoņa Liepnieka sagatavotais materiāls būs labs papildinājums muzeja krājumam.

Sarunā ar Valmiera24.lv viņa min: "Šāda veida vēstījumus cilvēki radīja jau vairākus gadsimtus atpakaļ. Tajos ierasti liek lietas, kas raksturo konkrēto laiku. Vienmēr tiek likta nauda, kas tajā laikā ir bijusi apgrozībā, kā arī liek aprakstošus dokumentus. Šīs ir lietas, kas cilvēkiem nākotnē visbiežāk šķiet interesants - vai nu tie ir apraksti par kultūras dzīvi, ekonomiku vai sabiedrību. Tas ir ļoti nozīmīgs uzdevums, sagatavot kapsulu, kas tiks izlasīta pēc vairākiem gadiem, dažos gadījumos pat pēc vairākiem simtiem gadu."

Savukārt, kad renovācijas ietvaros baznīcas torņa galā tiks uzstādīta jauna lode un gaiļa simbolu, paredzēts sagatavot vēstījumu, kas nākotnes valmieriešiem stāstīs par mūsdienām. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu