Dubulttraģēdija Latgalē. Pēc 7 ēku nodedzināšanas pazudušais saimnieks nav atrasts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

«Notikušais ir liela traģēdija. Viņš bija īsts darbarūķis, bet salūza. Mēs nezinām, kas tajā brīdī notika viņa dvēselē,» par ugunsgrēku Bēķu sādžā, kurā nodega 7 ēkas un pazuda saimniecības īpašnieks Jānis Kraupša, saka Aglonas novada domes priekšsēdētāja Ingūna Barkeviča. Nav izslēgts, ka 54 gadus vecais vīrietis pats nodedzināja vectēva saimniecību, līdzi paņemot dēla medību bisi ar patronām. Policija izskata pašnāvības versiju.

Cilvēks ar raksturu

Notikušais satricinājis rāmo novada dzīvi. Cilvēki baidās doties uz Bēķu sādžu, jo nezina, ko domāt: saimniecība ir nodedzināta līdz pamatiem, bet «Ladu» māju saimnieks pazudis kopā ar ieroci. Jāni un viņa 25 gadu veco dēlu Boļeslavu Kraupšu Aglonā visi pazina – kārtīgi, strādīgi cilvēki, ar «zelta rokām». Jānis saimniekoja sava tēva celtajā mājā - viens izaudzināja dēlu, jo sieva ar meitām pirms gadiem 20 devās uz ārzemēm.

Saimniecībā bija piena govis, abi remontēja smago tehniku. Kā jau laukos – darīja visus darbus. Savu tēvu Boļeslavs raksturo kā «cilvēku ar raksturu», kurš no saviem principiem neatkāpās. Pēdējā laikā Jānim ļoti sāpēja galva, viņš jutās slikti. Vīrs gāja pie ārstiem, bet precīza diagnoze tā arī netika noteikta.

«Daži runā, ka tēvam bija psihiski traucējumi, citi saka, ka vēzis. Tā nav taisnība. Es zinu tikai to, ka viņam sāpēja galva,»

stāsta Boļeslavs. "Kamēr tēvs – dzīvs vai miris – netiks atrasts, viņš atgūties nespēs. Ja es zinātu, man būtu vieglāk,» viņš saka.

Tas notika 13. jūnija naktī. Boļeslavs bija devies uz 9 kilometrus attālo Aglonu pie savas draudzenes. Nākamajā rītā viņu pamodināja policists. Kad Boļeslavs izkāpa no automašīnas, viņš kādu brīdi stāvēja, nespējot izkustēties no vietas.

Foto: TVNET lasītājs

Līdz pamatiem

Septiņas ēkas bija nodegušas līdz pamatiem. Uguns bija iznīcinājis arī barību lopiem un tehniku, piemēram, traktoru. Pāri palikusi tikai garāža. Jau tobrīd bija skaidrs, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Turklāt tēvs bija pazudis, līdzi paņemot Boļeslava bisi ar patronām. «Gotiņas es atdevu, nevarēju noskatīties,» saka Boļeslavs. Dzīvnieki no pārdzīvotā stresa acu priekšā sāka kristies svarā. Turklāt nebija jau arī, ar ko tās piebarot, - tikai zāle pļavā. «Jānovāc gruveši, lūžņi un jādzīvo uz priekšu,» saka puisis.

Policisti sadarbībā ar Valsts robežsardzi un zemessargiem veikuši detalizētu tuvējās apkārtnes pārmeklēšanu, bet meklējamā persona, kā arī pazudušais ierocis pagaidām nav atrasti. Tāpat izmeklēšanas laikā nav iegūti pierādījumi vai informācija, kas liecinātu, ka meklējamā persona joprojām ir dzīva un turpina slēpties tuvējā apkārtnē, informē policijā.

Savas zemes patriots

Viduslatgales pārnovadu fonds sācis ziedojumu vākšanu, lai palīdzētu Boļeslavam «atsperties» un viņš varētu atsākt strādāt. «Mani līdz sirds dziļumiem aizkustināja tas, ka puisis teica: «Man nevajag māju, varu dzīvot vagoniņā. Būtiskākais turpināt strādāt.» Viņš nelūdz nekādus materiālus labumus,» saka fonda pārstāve. Turklāt Boļeslavs pēc skolas beigšanas nekad nav domājis par došanos uz ārzemēm. Viņš vienmēr gribējis saimniekot dzimtajā vietā, darot to, ko vislabāk prot – remontēt smago tehniku.

Notikušais ir liela traģēdija visam novadam, jo Kraupšu saimniecība bija salīdzinoši liela. «Mēs varam tikai spriest, bet mēs nezinām, kas notika Jāņa sirdī.»

Policija izmeklē lietu, un mēs vēl nezinām, vai mājas dedzināja Jānis. Varbūt bija kāds trešais.

Novada domes vadītāja Ingūna Barkeviča saka, ka pašvaldība ārkārtas sēdē Boļeslavam piešķirs 1000 eiro, bet sociālais dienests palīdzēs ar sadzīviskām lietām. Pašvaldības pārstāvji vērsušies pie vietējiem iedzīvotājiem ar lūgumu palīdzēt ugunsnelaimē cietušajam. Tēvu un dēlu viņa raksturo kā prasmīgus meistarus, kārtīgus cilvēkus un zemniekus. «Kad Jāni atradīs, visiem prāts būs mierīgāks. Pagaidām rezultātu nav, lai gan visa tuvējā apkārtne ir izstaigāta.»

Ja kādam ir iespēja palīdzēt materiāli vai finansiāli, lūgums sazināties ar Viduslatgales pārnovadu fondu vai ar Boļeslavu 371 22164123.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu