Neticiet, ja kāds jums sola kaut ko līdzīgu! (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Portāla TVNET lasītāja Inga aicināja cilvēkus, kas vēlas aizņemties naudu, neuzticēties aizdomīgiem piedāvājumiem. Tas var beigties ne tikai ar naudas izšķērdēšanu, bet arī skaidrošanos policijā. Arī Latvijas Kredītņēmēju asociācijā atzina, ka diezgan bieži nākas dzirdēt par kredītdevējiem-krāpniekiem.

TVNET lasītāja Inga rakstīja: "Gribu brīdināt cilvēkus, kuri vēlas aizņemties naudu, šinī nolūkā ieliekot sludinājumu vienā no populārākajiem sludinājumu portāliem. Rakstu no personīgās pieredzes. Biju ielikusi sludinājumu, ka meklēju aizdevumu. Rezultātā neviena reāla piedāvājuma, toties saskāros ar trīs veidu krāpniekiem.

1. Saņēmu 10 dažādus kredīta piedāvājumus ar likmi 3-4% gadā, rakstītus ar google tulkotāja palīdzību latviešu valodā. Potenciālais aizdevējs lūdza tikai kādu nieku, manā gadījumā 87 EUR lielu priekšapmaksu par aizdevuma «apkalpošanu».

Tiklīdz samaksāsiet šo summu, devīgais aizdevējs pazudīs tālēs zilajās.

2. Lūdz atvērt jaunu kontu, tur ieskaitīt 1 eiro un nodot pieeju kontam potenciālajam aizdevuma izsniedzējam, it kā lai viņš varētu pārbaudīt inkaso firmās kredītvēsturi. Rezultātā uz cilvēka vārda tiek paņemti ātrie kredīti.

3. Lūdz izveidot jaunu PayPal kontu un nodot to "aizdevējam", lai viņš ar vairākiem profiliem varētu piedalīties izsolēs, ceļot izsoles summu.

Rezultātā afērists "tirgo" jūsu vārdā neesošas preces, piemēram, e-bay vietnē, savāc naudu un pazūd,

bet ar policiju būs jāizskaidrojas PayPal konta atvērējam."

Lasītāja atsūtīja kāda iespējamā krāpnieka sūtītu e-pasta vēstuli. Publicējam to nemainītu, lai varat redzēt, cik tās teksts ir nekvalitatīvs.

«Sveiki, varu jums aizdot 2000€ uz 1.gadu zem 12 % ! Esmu privātpersona.Naudu pārskaitīšu uz jūsu kontu. Viens noteikums: jūms japierēģistrējas Paypal.\\com , izveidot jaunu profilu un aktīvēt to. Ka to izdarit un kas tas ir pae sistēmu lasiet interneta. Nauda būs triju dienu laika uz jūsu kontā pēc tam kad jus man iedosiet paroli no Paypal (tā nav internetbankā)! Vairāki profili no dažadiem cilvēkiem man ir vajadzīgi lai pārdotu preci izsoles par lielāku summu un es no vairākiem profiliem mākslīgi likšu likmes, tada veida pacelot preces vērtību un gala rezultāta preci nopirks treša persona un es saņēmšu maksimālo peļņu. Nekādu operāciju no jūsu profila nebūs, un tas fiziski nav iespējams izdarīt,nezinot jūsu bankas datus ! Paldies»

Inga esot bijusi Valsts policijā. «Taču tur man paskaidroja, ka, kamēr pati krāpšana (teiksim, manā vārdā paņemts ātrais kredīts un pārskaitīts uz citu kontu) nav notikusi, tur izdarīt praktiski neko neesot iespējams, tāpēc sargiet sevi un savus mīļos!»

Savukārt Latvijas Kredītņēmēju asociācijā portālam TVNET atzina, ka diemžēl stāsti par tāda veida «kredītdevējiem» ir dzirdēti visai bieži.

Lai pasargātu sevi no šādām situācijām, kredītņēmējam jāatceras, ka kredītdevējam aizdevumu izsniegšanai jābūt atbilstošai licencei, bet,

ja aizdevējs ir privātpersona, tad aizdevumu drīkst izsniegt, tikai parakstot aizdevuma līgumu.

Tas ir vienīgais veids, kā sevi pasargāt, - jāpievērš uzmanība licencei vai līgumam.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš arī piebilda, ka situācija ar internetbanku paroļu nodošanu ir gaužām nepareiza. Būtiski apzināties, ka, iedodot kādam šos datus, cilvēks pakļauj riskam arī tās personas, ar kurām viņam ir bijuši darījumi. Nekādā gadījumā savus bankas datus nevajadzētu uzticēt kādam citam.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu