Aktīvists apņēmies atjaunot apiņu audzēšanas kultūru Latvijā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Esiet sveicināta tauta! Griežos pie ikviena, kuram ir jebkāda informācija par apiņu audzēšanas kultūru Latvijā gadu desmitiem vai pat simtiem tālā pagātnē! Ir radusies ideja un vēlēšanās sākt Latvijā jauna kultūrauga audzēšanu.

Atgriežoties no Lielbritānijas, kur esmu strādājis tieši apiņu audzēšanas jomā, radās ideja ar to nodarboties Latvijā, savā zemē! Esmu mēģinājis sazināties ar vietējiem alus ražotājiem par šo tēmu, kuri vien nosmīn. Žēl, ka mēs esam palikuši tik naivi un pesimistiski sākt ko jaunu un nebijušu, baidoties par neveiksmēm, uzsākot ko jaunu, baidoties par neizdošanos, kritieniem un zaudējumiem. Tikai krītot un ceļoties, turpinot iet iesākto ceļu, mēs spēsim kopā sasniegt vēlamos rezultātus.

Esmu lasījis par apiņu plantācijām Cēsu apriņķī, kad tika sākta alus darīšana, nedaudz par Daugavpils apriņķi nesenus gadus atpakaļ, kur apiņi tika audzēti Latgales alus vajadzībām; aizveroties rūpnīcai, arī kultūras attīstība tika likvidēta!

Apiņu audzētāju skaits nemitīgi samazinās

Pēdējā desmitgadē apiņu audzētāju skaits Eiropas valstīs, kurās audzē apiņus, nemitīgi samazinās, bet saimniecību izmērs, lai gan kopumā visā ES tas ir ļoti dažāds, – palielinās. Apgabalu, kuros aug aromātiskās un rūgtās šķirnes, attiecība ir apmēram divi pret vienu. Kopš desmitgades sākuma ievērojami (bet ne pastāvīgi katru gadu) pieauguši ienākumi no visām šķirnēm un no alfa skābes produkcijas uz hektāru, ir nedaudz palielinājies arī alfa skābes saturs.

Apiņu cenu kāpums pasaulē neizbēgami ceļ alus ražošanas izmaksas, tāpēc miestiņš kļūst dārgāks arī Latvijā!

Meklēju plašāku informāciju par šo tēmu, gaidīšu visas iespējamās atbildes!

Jānis Jaudzems

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu