Maksātnespējas plusi un mīnusi (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/lusi

Tuvojas 1.novembris. Tas ir datums, kad stājas spēkā jaunais Maksātnespējas likums. Tas ir ļoti būtisks ne vienam vien kredītņēmējam, kurš netiek galā ar sakrājušos parādu nastu. Tādēļ portāls TVNET sadarbībā ar Latvijas Kredītņēmēju apvienību vēlas piedāvāt vairākus materiālus saistībā ar šo tik svarīgo, bet sarežģīto tēmu.

„Fiziskās personas maksātnespējas process ir iespēja cilvēkiem atbrīvoties no nesamaksājamiem parādiem,” uzskata Latvijas Kredītņēmēju apvienības konsultants Aivars Rudi. „Tā varētu būt iespēja arī tiem, kuri šobrīd vēl maksā. Vienošanās, ko visbiežāk piedāvā bankas, padara kredītus nesamaksājamus nākotnē. Tiek palielinātas procentu likmes un ikmēneša maksājumi nevis samazinās, bet turpina pieaugt.”

„Bankām šobrīd ir visas iespējas piedāvāt reālus nosacījumus cilvēkiem, kuri ir nonākuši grūtībās ar maksājumiem. Ir jāpārtrauc agresīvā politika par katru nieku grozīt nosacījumus un pacelt procentu likmes, kā tas nereti šobrīd notiek,” uzsver Rudi.

„Piemēram, ja līgumā ir punkts, kas paredz, ka kredītņēmēja alga ir jāmaksā konkrētās bankas kontā un pēdējos 4-5 gadus šis punkts nav bijis svarīgs, jo kredītņēmējs bez kavējumiem ir maksājis visus ikmēneša maksājumus, pēkšņi banka pārskata līgumu un uz šā punkta pamata paaugstina procentu likmes.

Turklāt, kā mēs labi atceramies, bankas savulaik aktīvi iesaistīja cilvēkus kredītu ņemšanas procesā, dalot naudu pa labi un kreisi uz nesaprotamu izziņu pamata. Bet šobrīd tās ir apmetušas kažoku uz otru pusi un mēģina risināt savas finansiālās problēmas uz kredītņēmēju rēķina."

Ja kredītņēmējs tomēr nevar panākt vienošanos ar banku, viņam ir iespēja iziet maksātnespējas procesu,

lai atbrīvotos no parādiem un atgrieztos legālā apritē, maksājot mēnesī 30% no saviem ienākumiem, bet ne mazāk kā 60,00 latus. Savukārt pēc saistību dzēšanas procesa beigām, cilvēks varēs atgriezties pilnvērtīgā apritē, kas ir izdevīgi arī valstij.

Protams, maksātnespēja nav universāls risinājums visiem un, pirms sāk procesu, katram kredītņēmējam ir jāapzinās, ka šim lēmumam ir gan savi mīnusi, gan plusi.

Mīnusi:

- Cilvēks, kas iziet šo procesu, zaudē visu, kas viņam pieder, turklāt ne tikai no jauna iegādātos īpašumus, bet arī senos īpašumus, kas ģimenei ir piederējuši vairākās paaudzēs;

- Ir jārēķinās ar kredītiestāžu pretestību, kas mēģinās atrast punktus līgumos, kas neļautu iziet maksātnespējas procesu, piemēram, punkts „par naudas līdzekļu izlietojumu neatbilstoši aizdevuma mērķim”. Savulaik paši bankas darbinieki lielākoties norādīja, kā aizpildīt kredīta pieteikumu, un arī skaidri apzinājās, kam nauda tiks tērēta. Četru gadu garumā tas bankām nebija svarīgi, savukārt šobrīd tie norādīts uz kredītņēmēja ļaunprātību. Tomēr lielākajā daļā gadījumu tā nav krāpšanās, bet gan sekošana banku darbinieku ieteikumam.

Plusi:

- Cilvēkam, kuram jau ir atņemts īpašums un pret kuru ir vērsta atlikušā parāda piedziņa, šis process ir vienīgais veids, kā legāli uzturēties šajā valstī. Pretējā gadījumā pēc tiesas lēmuma no viņa algas tiktu veikti atvilkumi un, ja par atlikumu viņš nespētu uzturēt ģimeni, šis cilvēks varētu izvēlēties strādāt nelegāli un nemaksāt nodokļus vai izbraukt no valsts. Katrā gadījumā, turpinot maksāt par nepiederošu īpašumu, vienīgais labuma guvējs ir kreditors, bet visi pārējie ir zaudētāji;

Jaunais maksātnespējas likums var likt bankām mainīt savu kreditēšanas politiku no agresīvas un vienpusēji vērstas uz sadarbību. Tas kredītņēmējam ļautu maksāt savu iespēju robežās līdz brīdim, kamēr atjaunosies viņa ienākumi, un maksātnespējas procesu vispār neizmantot.

Pēc dažām dienām piedāvāsim iepazīties ar reālu pieredzi, kā iziet maksātnespējas procesu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu