"Vienotība": vēlēšanu rezultāts pierāda oligarhu varu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputātu vairākuma balsojums Valsts prezidenta vēlēšanās ir pierādījis, ka parlaments atrodas oligarhu varā, uzskata apvienība "Vienotība", uzsverot, ka šī Saeima ir pelnījusi atlaišanu.

Par to informēja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Tikai jaunas Saeimas vēlēšanas var mazināt oligarhu ietekmi Latvijas politikā, uzskata "Vienotība".

"Parlaments, kuru Valdis Zatlers ierosinājis atlaist tādēļ, ka tā vairākums nav vēlējies rīkoties sabiedrības interesēs, ievēlējis prezidentu, nerēķinoties ar sabiedrības pretestību un ignorējot sabiedrības viedokli," norāda "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Iepriekšējās nedēļas balsojumā par Saeimas piekrišanu kratīšanas izdarīšanai 10.Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā ar "Vienotības" balsīm vien izrādījies par maz. "Arī šodien Saeimai nepietika balsu, lai nosargātu tiesiskumu un sabiedrības intereses Valsts prezidenta vēlēšanās. Šādos apstākļos izšķiroša ir Valda Dombrovska vadītās valdības rīcībspējas saglabāšana," teikts apvienības paziņojumā.

Nevar pamest valdību

"Vienotība" nevar atļauties pamest valdību un aiziet opozīcijā brīdī, kad ir atlaists parlaments un ar oligarhu palīdzību ievēlēts nepopulārs prezidents. Par to šodien pēc prezidenta vēlēšanām vienojusies "Vienotības" Saeimas frakcija, žurnālistiem sacīja Āboltiņa.

Āboltiņa atzina, ka četru mēnešu laikā līdz jaunās Saeimas sanākšanai neesot iespējams mainīt koalīciju, iespējams tikai aiziet opozīcijā.

"Vienotības" frakcijā šodien par to spriests un ticis secināts, ka to nevar atļauties brīdī, kad valsts vēl nav pilnībā izgājusi no krīzes, jo līdzsvars ir ļoti trausls. "Nedrīkst politisko krīzi pārvērst jaunā ekonomiskā krīzē," sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Parlaments atbalsta Bērziņu

Jau ziņots, ka šodien otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima par Valsts prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, no Zaļo un zemnieku savienības saraksta ievēlēto deputātu Andri Bērziņu.

Par Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 44 balsis. Par otru augstā amata kandidātu - pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti.

Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Pašreizējā prezidenta Zatlera pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Bērziņš būs ceturtais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un astotais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu