Kažoka: Balsojuma rezultāts ir pārsteidzošs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielais balsstiesīgo iedzīvotāju īpatsvars, kuri vakar notikušajā referendumā par 10.Saeimas atlaišanu balsojuši apstiprinoši, ir pārsteidzošs, sacīja politoloģe un "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Pēc viņas teiktā, fakts, ka gandrīz 95% referenduma dalībnieku nobalsojuši par 10.Saeimas atlaišanu, liecina par pārsteidzoši lielu sabiedrības saliedētību. "Referenduma rezultātos nav vietas interpretācijām," piebilda eksperte.

Krievvalodīgie palikuši mājās

"Bija sagaidāms, ka pret Saeimas atlaišanu varētu nobalsot pat 10-20% referenduma dalībnieku," klāsta Kažoka, vienlaikus akcentējot, ka krievvalodīgie vēlētāji, visticamāk, palikuši mājās, par ko liecinot arī salīdzinoši mazākā aktivitāte Latgalē un Rīgā, kas dodot signālus par vēl dziļāku apātiju šajā balsstiesīgo segmentā salīdzinājumā ar latviešiem.

Kažoka arī norāda, ka tautas nobalsošanā piedalījušos 684 565 pilsoņu jeb 44,38% visu balsstiesīgo iedzīvotāju rādītājs ir ļoti augsts - lielākais kopš balsojuma par Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai.

"Rādītājs ir ievērības cienīgs kaut vai tādēļ, ka sestdiena bija silta un vasarīga,

turklāt referendumam nebija nepieciešams kvorums, kas varētu mazināt balsotāju motivāciju," skaidro Kažoka.

Viņa uzsver, ka krievvalodīgajos medijos pirms balsojuma izskanējis aicinājums balsot pret Saeimas atlaišanu, līdz ar to augstais pozitīvā balsojuma īpatsvars referenduma jautājumā bijis negaidīts.

Ārkārtas vēlēšanu rezultātus prognozēt pāragri

Septembrī gaidāmo ārkārtas vēlēšanu iznākums, pēc ekspertes domām, pagaidām esot "absolūti neprognozējams". Sagaidāms, ka daļa "Vienotības" elektorāta balsos par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zatlera reformu partiju.

Savukārt "Saskaņas centrs", visticamāk, negūšot lielāku atbalstu kā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās pērn oktobrī, taču vēlētāju sadalījums starp nosacīti latviskajām partijām tam varētu nodrošināt lielāko frakciju Saeimā.

"Zaļo un zemnieku savienības pēdējais salmiņš ir Aivara Lemberga tēls - tā ir iedzīta stūrī," uzskata Kažoka.

Par Zatlera partijas rezultātiem skaidrības nav

Eksperte prognozē, ka "Vienotības" rezultāti ārkārtas vēlēšanās "pilnīgi noteikti būs sliktāki", LPP/LC, visticamāk, būšot grūti pārvarēt 5% vēlētāju barjeru. Arī par Zatlera reformu partiju nav skaidrības. Relatīvi grūtāk esot plānot "Saskaņas centra" un Zaļo un zemnieku savienības rezultātus.

"Maz ticams, ka tauta šā pusotra mēneša laikā aizmirsīs iemeslus, kāpēc vakar balsoja par Saeimas atlaišanu," pārliecināta ir Kažoka.

Jau ziņots, ka no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotās informācijas par iedzīvotāju pausto attieksmi lielākajā daļā vēlēšanu iecirkņu var secināt, ka vēlētāji referendumā nobalsojuši par 10.Saeimas atlaišanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu