Rīgā trūkst skolotāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc dažām dienām klāt jaunais mācību gads. Rīgas domes Izglītības departamenta direktors Guntis Helmanis iezīmē vairākas problēmas, ar kurām šogad jāsaskaras galvaspilsētas izglītības iestādēm. Skolās trūkst ne tikai skolotāju, bet daļā sarūk arī pašu skolēnu skaits.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio apstiprināja, ka gan Rīgas bērnudārzos, gan skolās trūkst daļas skolotāju.

Pašvaldības izglītības iestādē viņu trūkums saistīts ar to, ka vasarā bija atvērtas ļoti daudz privāto izglītības iestāžu un pedagogi strādāja tajās. Tāpat nesenie bērnu pieskatīšanas centri tagad pārtapuši par izglītības iestādēm, kuras sadarbosies ar pašvaldību rindā esošo bērniņu apmācībā.

Pedagogu trūkumu izjūt arī daļa skolu. Helmanis gan uzskata, ka trūkstošo skolotāju skaits, rēķinot uz visiem Rīgas skolotājiem, nav būtisks.

Patlaban visvairāk trūkst matemātikas skolotāju.

Nākotnē varētu būt problēmas arī ar fizikas skolotājiem.

Pietrūkst arī skolēnu

Kopumā šogad Rīgas skolās skolēnu skaits nebūs īpaši mazāks kā citus gadus, Helmanis teica, taču iezīmēja kādu Rīgai nepatīkamu tendenci. 10.klasēs skolēnu skaits būs mazāks nekā 1.klasēs.

Tas saistīts ar to, ka uz Rīgas vidusskolām vairs nedodas mācīties tik daudz ārpus galvaspilsētas dzīvojošo skolēnu kā iepriekš, pirms krīzes. Līdz šim Rīgas skolas 10.klasēs spēja piesaistīt vairāk skolēnu nekā 9.klasē.

Šogad pirmajā klasē mācības galvaspilsētas skolās sāks ap 6000 bērnu, bet 10.klasēs bērnu skaits arī turpmāk saruks, viņš lēsa un to skaidroja ar diviem iemesliem.

Pirmkārt, Rīgas vidusskolas vairs neizvēlas tik daudz ārpus šā reģiona dzīvojošo. Otrkārt, arvien lielāka loma ir profesionālajām izglītības iestādēm. Ar laiku tās varētu apmācīt pusi vidusskolu beidzēju.

Līdz ar mazāko skolēnu skaitu samazinās arī vidusskolas klašu skaitu.

Diemžēl vairākās skolās neizdodas nokomplektēt nevienu 10.klasi.

Nepieteicās pat tik daudz bērnu, lai atvērtu vienu 10.klasi.

Šodien par šiem un citiem jautājumiem runās arī Rīgas skolu direktori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu