Zirnis: Nepieļaušu politisko ietekmi ziņu aģentūrā LETA (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dažādi vērtētā politiķa Einara Repšes jaundibinātā sabiedriskā organizācija «Latvijas attīstībai» zem viena jumta sapulcinājusi ne mazāk odiozus spēlētājus - gan polittehnologus, kurus dēvē arī par sabiedriskās domas manipulatoriem, gan partiju sponsorus un pelēkos kardinālus, gan ziņu aģentūras LETA līdzīpašnieku Agri Strautnieku. Iepriekš līdzīgs veidojums «Par labu Latviju» pārtapa partijā un dzīvi beidza, izgāžoties divās Saeimas vēlēšanās. Vai šīs «biedrības» mērķi ir citi?

TVNET vērsās pie ziņu aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja un līdzīpašnieka Agra Strautnieka ar jautājumiem par viņa motivāciju iesaistīties šajā biedrībā, viņa personiskajām attiecībām ar citiem organizācijas biedriem, mērķiem un iespējamo ietekmi uz medija sniegto pakalpojumu uzticamību, ja biedrība pārtaps partijā.

Strautnieks atteicās atbildēt uz minētajiem jautājumiem pa telefonu. Arī elektroniski sagatavotajā tekstā viņš neuzskatīja par vajadzīgu sniegt atbildes uz šiem jautājumiem, tikai vispārīgās frāzēs aprakstīja savu iesaistīšanos jaundibinātajā organizācijā: «Uzskatu, ka jebkura sabiedrības locekļa tiesības un pienākums ir piedalīties diskusijā par Latvijas nākotni,» raksta Strautnieks.

Biedrības dibinātāju vidū ir «Vienotības» ekstravagantais politiķis Einars Repše, t.s. Lemberga "opozicionārs" Olafs Berķis un miljonārs Valērijs Belokoņs, ietekmīgais «Vienotības» biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no «Jaunā laika» izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, «Vienotības» priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Ar visiem «Latvijas attīstībai» dibinātājiem Strautnieks, kā viņš pats stāsta, ir pazīstams jau daudzus gadus, taču noliedz, ka biedrība pārstāv šo cilvēku ekonomiskās intereses. «Tā pārstāv dibinātāju pienākuma apziņu, ka ir nepieciešams domāt par savas valsts, tautas un ģimenes nākotni un savas domas paust publiski,» skaidro LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Kā galveno labumu, iesaistoties organizācijā, viņš min ar Latvijas nākotni saistītu jautājumu plašu diskusiju atbilstoši biedrības izvirzītajām vērtībām.

Zirnis: politiskās simpātijas nav bijušas, nav un nebūs!

Savukārt LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis uzreiz piekrita atbildēt uz viņam adresētajiem jautājumiem, uzsverot - par ziņu saturu atbildīgs ir viņš personīgi un nepieļaus nekādu politisko ietekmi. Tāpat viņš vērsa uzmanību uz to, ka līdz šim ziņu satura veidošanā Strautnieks nav iejaucies.

«LETA ir absolūti neitrāla, objektīva, jo tas ir mūsu pamatbizness. Atšķirībā no medijiem, kuriem mēdz būt kaut kādas redakcionālās politikas, simpātijas, mums kā ziņu aģentūrai tādas nekad nav bijušas, nav un nebūs,» teica Zirnis.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne, norāda, ka Strautnieka iesaistīšanās biedrībā «Latvijas attīstībai» nav vērtējama kā labākais scenārijs, jo tā saistīta ar ļoti nopietnām politiskām figūrām. Organizācijas dibināšana viņasprāt varētu būt skaidrojama arī ar nākamgad notiekošajām pašvaldību vēlēšanām un ļoti reāli varētu ietekmēt arī ziņu aģentūras saturu.

Dibinot biedrību, Repše paudis viedokli, ka nepieciešamības gadījumā neizslēdz arī partijas dibināšanu, un šādu notikumu attīstību pieļauj arī Rožukalne: «Ņemot vērā scenārijus, kādi Latvijā pēdējo gadu laikā ir bijuši, tas ceļš ir tieši šāds – agrā pavasarī biedrība, vasarā tiek nodibināta partija, un rudenī tā kandidē vēlēšanās. No šāda viedokļa izskatās ļoti līdzīgi.»

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu