Bērniņa dzimšanas apliecībā ieraksta nepareizo tēti (514)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunās māmiņas Vinetas lielo prieku par meitiņas piedzimšanu aptumšojis fakts, ka dzimšanas apliecībā kā bērniņa tēvs ierakstīts viņas šķirtais vīrs, nevis tagadējais dzīvesbiedrs un īstais meitiņas tētis. Par šādu ierēdņu rīcību sašutuši ne tikai bērna īstie vecāki, bet arī Vinetas kādreizējais vīrs. Savukārt atbildīgajā ministrijā TVNET norādīja, ka Dzimtsarakstu nodaļa šajā gadījumā ir rīkojusies atbilstoši normatīvajam regulējumam.

Vineta portālam TVNET pastāstīja, ka viņas meitiņa piedzima 27.martā.

Pagājušajā nedēļā, aizejot uz Rīgas Dzemdību nama Dzimtsarakstu nodaļu, jaunie vecāki bija šokā, jo meitiņas dzimšanas apliecībā kā viņas tēti ierakstīja Vinetas bijušo vīru.

Darbiniece to piedāvāja kā vienīgo iespēju.

Kā vienīgo iespēju viņa piedāvāja izņemt meitiņas dzimšanas apliecību, kurā kā tētis ierakstīts bijušais vīrs, un pēc tam vērsties tiesā, lai pierādītu, ka patiesībā tētis ir cits.

«Mēs prasījām, vai tiešām nav cita varianta. Gribējām aiziet ātri sarakstīties, lai apliecībā varētu ierakstīt īsto tēti,» sieviete stāstīja un piebilda, ka darbinieces vienīgā atbilde bijusi - šādā situācijā vienīgā iespēja ir tiesvedība.

Laulība šķirta, bet ar to nepietiek

Vinetas un viņas kādreizējā vīra laulību oficiāli šķīra pirms septiņiem mēnešiem, bet tas, pēc ierēdņu teiktā, esot pārāk īss laiks, lai sievietes jauno dzīvesbiedru varētu ierakstīt kā oficiālu bērna tēti.

To varētu darīt, ja kopš laulības šķiršanas būtu pagājuši vismaz desmit mēneši.

Tāpat tas būtu iespējams, ja vismaz mēnesi pirms dzemdībām Vineta būtu oficiāli reģistrējusi savas attiecības ar tagadējo draugu. Taču sieviete akcentē, ka pirmās laulības šķiršanas laikā neviens par to nebrīdināja.

Jaunie vecāki, konsultējoties ar juristiem, secinājuši, ka tagad vienīgā iespēja ir vērsties tiesā un pieprasīt bērna dzimšanas apliecībā ierakstīt īsto tēti.

Tiesvedība jaunajiem vecākiem izmaksās 500 latus.

Nevar saņemt pabalstus

Saistībā ar nepareizo ierakstu bērna dzimšanas apliecībā jaunajiem vecākiem nav iespēju saņemt valsts pabalstus par bērna piedzimšanu. Vineta pirms tam nestrādāja, bet jaunais tētis, kura vārds nav apliecībā, nevar pierādīt, ka viņam būtu jāsaņem pabalsts par meitas piedzimšanu.

Tāpat vīrietim nav iespēju izmantot jaunā tēta atvaļinājumu un būt kopā ar ģimeni meitiņas pirmajās dzīves dienās. «Viņš nevar iet uz darbu un prasīt atvaļinājumu, jo pagaidām nevar pierādīt, ka viņam piedzimusi meita.»

Juristi teikuši, ka tiesvedība var ilgt aptuveni trīs mēnešus.

Visi iesaistītie cilvēki - sašutuši

«Mēs visi trīs - gan es un mans tagadējais dzīvesbiedrs, gan bijušais vīrs - esam šokā. Tas ir kaut kāds absurds!» viņa pauda viedokli notikušo un piebilda, ka līdz ar to gan jaunie vecāki, gan mazais bērniņš ir satraukts.

Juridiskais regulējums aizsargā bērnu

Savukārt zvērināts advokāts Roberts Kantsons, komentējot šo gadījumu, TVNET atzina, ka valsts ar šādu juridisko regulējumu izvēlējusies aizsargāt bērna intereses.

Lai nerastos situācijas, ka bērnam nav oficiāli reģistrēta tēva, ja bērns piedzims 9 mēnešu laikā pēc laulības šķiršanas, par bērna tēvu dzimšanas apliecībā ieraksta bijušo laulāto, ar kuru bija precējusies bērna māte, pieņemot, ka bērns tēvs ir bijušais laulātais.

Ja tomēr māte uzskata, ka bērna tēvs ir cits, lai to pierādītu, viņai jāvēršas tiesā.

Ja šķirtais vīrs neiebilst, ka bērna dzimšanas apliecībā ieraksta cita vīrieša vārdu, netiek veiktas DNS analīzes un par bērna reģistrēto tēvu kļūst mātes norādītais cilvēks, ja arī viņš arī tam piekrīt. Bet strīdus gadījumā ir jāveic DNS analīzes.

Advokāts atzina, ka līdzīgi sarežģījumi laiku pa laikam rodas, taču šai jomā nav juridiska rakstura problēmu - ja cilvēki savlaicīgi šķirtu laulību, tad bērns no cita tēva nepiedzimtu 9 mēnešu laikā pēc laulības šķiršanas.

Diemžēl bieži cilvēki ilgstoši nenokārto savas attiecības un nešķir laulību,

lai arī faktiski dzīvo jau ar citu partneri. Tad arī rodas šāda rakstura problēmas.

Tā situāciju skaidro ministrijā

Bet Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inga Upīte, iepazīstoties ar situācijas aprakstu, TVNET sniedza šādu informāciju:

«Dzimšanas reģistrā ziņas par bērna tēvu tiek ierakstītas, pamatojoties uz normatīvo regulējumu – Civilstāvokļa aktu likumu (CAL) un Civillikumu (CL).

CAL 24.pants noteic dzimšanas reģistrā ierakstāmās ziņas. Savukārt saskaņā ar CAL 30.pantu tiek ierakstītas ziņas par vecākiem - bērnam, kas piedzimis ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības izbeigšanās ar vīra nāvi vai laulības šķiršanu, vai laulības atzīšanu par neesošu, kā tēvu norāda mātes bijušo vīru. Ja bērna māte šā panta otrajā daļā minētajā laikā pēc laulības izbeigšanās ir stājusies jaunā laulībā, kā bērna tēvu norāda mātes jauno vīru.

Tāpat saskaņā ar CL 146.panta otro un trešo daļu par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Bērns, kas piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības izbeigšanas, ja sieviete jau ir stājusies jaunā laulībā, uzskatāms par dzimušu jaunajā laulībā.

Laulību var noslēgt arī ātrāk

Arī attiecībā uz laulības noslēgšanu ievērojamas CL un CAL normas. Proti, personas, kas vēlas doties laulībā, dzimtsarakstu nodaļā par to iesniedz iesniegumu. Laulību noslēdz ne ātrāk kā vienu mēnesi pēc iesnieguma iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā.

Tomēr, saskaņā ar CL 45.panta otro daļu, steidzamos gadījumos, raugoties pēc apstākļiem, dzimtsarakstu nodaļas vadītājs var saīsināt šo laiku.

No minētā secināms, ja personām nav CL noteikto šķēršļu laulības noslēgšanai, tās var vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu, izsakot vēlmi noslēgt laulību, vienlaikus norādot uz apstākļiem, kāpēc likumā noteiktais viena mēneša termiņš būtu samazināms.

No ministrijas Dzimtsarakstu departamenta rīcībā esošās informācijas, dzimtsarakstu nodaļas vadītājs šādos gadījumos likumā noteikto termiņu parasti saīsina.

Atkārtoti norādām, ka

dzimtsarakstu nodaļa dzimšanas fakta reģistrāciju veic atbilstoši normatīvajam regulējumam.

Līdz ar to, ja bērns dzimis ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības šķiršanas un bērna māte nav stājusies jaunā laulībā, dzimtsarakstu nodaļas amatpersona par bērna tēvu ieraksta bērna mātes bijušo vīru (paternitātes pieņēmums), kā to noteic likums.

Var apstrīdēt tiesā

Paternitātes pieņēmumu, saskaņā ar CL 148. un 149. pantu var apstrīdēt tiesā.

Attiecībā uz tiesību aktu izmaiņām minētā jautājuma regulējumā norādām, ka pašlaik Saeimā ir iesniegti likumprojekti «Grozījumi Civillikumā» un «Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums», kas paredz izmaiņas arī attiecībā uz ziņu par bērna vecākiem ierakstīšanu. Sīkāk ar šiem likumprojektiem var iepazīties Saeimas mājas lapā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un aprakstīto situāciju, secināms, ka dzimtsarakstu nodaļa ir rīkojusies atbilstoši normatīvajam regulējumam, kas piemērojams, reģistrējot bērniņu šādā situācijā.»

Komentāri (514)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu