Smēķētājam būs vēzis un infarkts (74)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

31.maijs ir Pasaules diena bez tabakas. Saistībā ar to portāls TVNET publicē Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa skaidrojumu par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību.

Vai smēķētājam būs vēzis un infarkts? Viņam vienkārši nestāvēs.

Viņš raksta: "Mana draudzīgā attieksme pret TVNET lasītājām man neļauj vienkāršā latviešu valodā paskaidrot, kādas ir sekas sievietes smēķēšanai. Skaidrošu tā – meitene smēķētāja smird no visām gļotādām, ne tikai mutes. Un gļotādām pietrūkst valguma – ne tikai mutē un degunā.

Ar vīriešiem ir vienkāršāk: latviešu profesors Uģis Gruntmanis no Teksasas lekcijās min daudzus pētījumus, kā smēķēšana ietekmē vīrieša dzimumfunkciju. Visi šie plašie pētījumi rāda vienkāršus rezultātus –

dzimumspējas samazināšanos 2–3 reizes.

Un tomēr – lai Valdis Dombrovskis satraucas par Latvijas demogrāfiju, lai Ingrīda Circene domā, kā ārstēt neauglību (smēķētājiem neauglība vismaz divkārt lielāka nekā nesmēķētājiem).

Mani vairāk satrauc tie, kas bendē ne tikai savu, bet citu cilvēku veselību.

Sargāsim bērnus no tabakas dūmiem!

Tas, kas smēķē bērna klātbūtnē, ir nelietis, jo pat otrreizējie tabakas dūmi saīsina bērna paredzamo dzīves ilgumu, nolemj viņu slimībai.

Tēvs, kas smēķē sava bērna klātbūtnē, vienkārši vēlas sava bērna slimību vai nāvi.

Astma, plaušu iekaisums, sirds un asinsvadu mazspēja, agrīna leikoze ir tikai daļa no slimībām, kas rodas bērnam no vecāku smēķēšanas viņa klātbūtnē. Mani neaizkustina tabakas industrijas krokodila asaras, kas paģēr – savā mājā vecāki drīkst apdūmot bērnu, cik grib, jo tas ir viņu privātīpašums.

Arī privātīpašumā nedrīkst bērnu sist, seksuāli izmantot, psiholoģiski vardarbīgi mocīt.

Arī smēķēšana ir vardarbība pret bērnu,

jo paredz bērna ciešanas caur slimību.

Latvijā pieaudzis smēķējošo skolēnu, īpaši meiteņu skaits. 20% no visām grūtniecēm līdz 20 gadu vecumam turpina smēķēšanu grūtniecības laikā, turklāt šāds netikums raksturo 10% vecāku grūtnieču.

Kaut skaidri zināms, ka smēķēšana (un pasīvā smēķēšana) grūtniecības laikā gandrīz simtkārt paaugstina priekšlaicīgu dzemdību, abortu vai augļa nāves risku.

Smēķēšana grūtnieces klātbūtnē ir vardarbība pret sievieti un viņas nedzimušo bērnu – tā reāli apdraud šā nedzimušā bērna dzīvību.

Smēķēšana ir veselības un ekonomikas jautājums. Latvijas iedzīvotāji tabakas izstrādājumiem (legāliem un kontrabandas) gadā tērē 380 miljonus latu – gandrīz tikpat, cik Latvijas valsts tērē veselības aprūpei.

Alkohols un tabaka izraisa slimības

Eiropas Savienībā pieņemts uzskatīt, ka vismaz ceturtā daļa (24–32%) valsts veselības aprūpes izdevumu saistīti ar to slimību ārstēšanu, ko tiešā veidā izraisījis alkohols un tabaka.

Infarkts un insults vismaz 10 gadus ātrāk ir tabakas sekas.

Visas diskusijas par iespējām ekonomēt 6–8 miljonus latu no kompensējamiem medikamentiem ir tukša mēles kulstīšana, ja mēs valstiski nesamazinām iedzīvotāju resursu, finanšu un veselības tēriņus no tabakas.

Amputēta kāja, izgriezts plaušu vēzis, starošana un ķīmijterapija kuņģa vēža gadījumā, vairākus gadus gulēt paralizētam pēc insulta – tas viss smēķētājiem uz citu cilvēku nodokļu rēķina.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu