Tuvojas skola. Kādi satiksmes noteikumi jāatgādina bērniem? (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākoties jaunajam mācību gadam, īpaši pilsētu ielās būs novērojams lielāks bērnu un jauniešu pieplūdums. Policijas pārstāvis Andris Pāže sarunā ar TVNET uzsver, ka pirms skolas gaitu atsākšanas vecākiem ar savām atvasēm jāpārrunā elementāri drošības jautājumi, jo tieši viņi ir tie, kas visvairāk atbildīgi par savu bērnu.

Mazāko klašu audzēkņiem ir svarīgi, lai paši vecāki viņus aizvestu uz skolu un arī sagaidītu no tās un kopā dotos uz mājām, norāda Pāže, kurš, strādājot policijas struktūrā, pilda Prevencijas pārvaldes metodiskās vadības priekšnieka pienākumus. Viņš uzsver – galvenais priekšnoteikums, lai bērns, arī esot viens pats, piedomātu par savu drošību uz ielas, ir vecāku rādītais piemērs.

«Bērni kopē savus vecākus. (..) Ja vecāki ies pāri ielai pie sarkanās gaismas, viņu bērni nākotnē darīs to pašu. Tāpēc audzināšana nenotiek šodienai, bet gan visai dzīvei,»

sarunā ar TVNET skaidro Pāže. Gadījumā, ja vecāki savas atvases uz mācību iestādēm laiž vienus un tam jāizmanto sabiedriskais transports, īpaši pirmo klašu skolēnam būtu jāizskaidro, kurā pieturā izkāpt, jāatgādina, ka jāpieskata savas personīgās mantas, kur galvenais ir neturēt savu mobilo telefonu un maku redzamā vietā.

Ja mācību iestāde atrodas tālāk no mājām un ceļā uz to ar sabiedrisko transportu jāpavada ilgāks laiks, domājot par savu drošību, būtu vēlams transportlīdzeklī negulēt. Kas attiecas uz pirmklasniekiem, nenāk par ļaunu piekodināt nedoties līdzi svešiniekiem un, ejot mājās vakarpusē, piemēram, no ārpusskolas nodarbībām, censties atrasties kompānijā ar citiem bērniem, nevis vieniem, skaidro prevencijas pārvaldes pārstāvis.

Kopā ar visas sabiedrības ieradumiem pēdējos gados turpina palielināties arī to skolēnu skaits, kas ceļu uz mācību iestādi mēro ar savu divriteni. Pāže atgādina ceļu satiksmes noteikumos paredzēto, proti, bez vecāku pavadības bērns ar velosipēdu pa ielas braucamo daļu drīkst pārvietoties tikai no 12 gadu vecuma.

Ņemot vērā izmaiņas noteikumos, ir vērts ielāgot, ka

šķērsot ielu, nenokāpjot no velosipēda, ir atļauts tikai vietās, kas tiek regulētas ar luksoforiem.

Uz ceļa, kur ir vienīgi gājēju pāreja, tā jāšķērso, nokāpjot no divriteņa un stumjot to. Viens no sāpīgākajiem jautājumiem pilsētās ir arī velo zādzības, tāpēc to ieteicams novietot redzamā vietā un pieslēgt ar drošu saslēgu.

Populāri pusaudžu vidū joprojām ir tā dēvētie skūteri, kas dažreiz ielās novērotās jauniešu pārgalvīgās braukšanas dēļ izpelnījušies arī apkārtējo nosodījumu. Kā zināms, tiesības šādam braucamrīkam ir iespējams nokārtot no 14 gadu vecuma un policijas pārstāvis atgādina, ka, dodoties ceļā ar savu mopēdu vai skūteru, ir obligāti jāņem līdzi vadītāja apliecība un tam jābūt apdrošinātam.

Arī šo noteikumu neievērošana lielākoties ir vecāku «nopelns» un atbildība, uzskata Pāže «Ne jau bērns pats iegādājas to mopēdu. Protams, vecāki par to zina.

Ļoti bieži paši vecāki nopērk mopēdu savam bērnam, bet neiedomājas par to, kādas varētu būt sekas,»

teic polcijas pārstāvis, vēršot uzmanību, ka pilnībā atbildīgi par bērnu līdz 18 gadiem tomēr ir vecāki vai aizbildņi. «Kuri nereti šajā ikdienas tempā aizmirst savus pienākumus pret bērniem,» viņš piebilst.

Likumsargs aicina domāt par drošību ne tikai ģimenēm, bet arī autovadītājiem,

kuriem netālu no skolām vajadzētu būt daudz vērīgākiem, jo bērni, kas sākuši mācības, pēc vasaras brīvlaika tomēr mēdz būt izklaidīgāki.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu