Daudz studiju programmu - nekvalitatīvas (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) par nekvalitatīvām atzinusi 189 jeb 22% augstākās izglītības studiju programmu. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Šo programmu ilgtspēja ir problemātiska, tajās ir būtiski trūkumi un studenti faktiski nesaņem cerēto.

Augstākās izglītības padomes vērtējumā bija identificētas tikai 55 šādas nekvalitatīvas programmas. Atšķirības skaidrojamas ar stingrākiem kritērijiem.

Ko darīt studentiem?

Ķīlis aicināja nekvalitatīvo programmu studentus vērsties pie savām pašpārvaldēm un augstskolu vadības, prasot tās uzlabot.

Ministrija nekvalitatīvās studiju programmas neslēgs. Par to jālemj pašām augstskolām.

Valsts nefinansēs

Ķīlis piedāvās valstij pilnībā atteikties no jebkādu valsts līdzekļu piešķiršanas šādām programmām, naudu novirzot labākajām programmām. Ministrs finansējuma pārdales shēmu piedāvāšot pusotra mēneša laikā.

Daudz arī kvalitatīvu

389 jeb 46% no augstskolu programmām izvērtējumā atzītas par ļoti kvalitatīvām, bet pārējās - par tādām, kurās ir atsevišķas problēmas, kuras vajadzētu palabot.

Lielākās problēmas Latvijas augstskolās esot ar pētījumu starptautisku publikāciju nodrošināšanu, sadarbību ar ārvalstu mācībspēkiem un prakses nodrošināšanu, bet kvalitatīva ir, piemēram, finanšu kontrole.

IZM šodien prezentēs augstākās izglītības studiju programmu izvērtējuma rezultātus.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu