Vilks: veselības aprūpes sasaiste ar nodokļiem virzīsies lēni (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veselības aprūpes sistēmas sasaiste ar nodokļu nomaksu varētu tikt ieviesta nākamā gada vidū vai pat vēlāk, jo pagaidām attiecībā uz šo sistēmu ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu, Latvijas Radio raidījumā «Darbojošās personas» sacīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Viņš piebilda, ka šī jautājuma virzība varētu būt ļoti lēna. Uz šo sistēmu tiek likta cerība, ka tā nesīs «pamatīgus miljonus», tomēr varētu būt vilšanās, jo potenciālie ieņēmumi esot ļoti mazi, skaidroja ministrs.

Taujāts, vai pieļauj iespēju, ka šāda sistēma vispār netiks ieviesta, politiķis teica, ka jautājums virzīsies uz priekšu, tomēr viņš saredz «problēmas ar termiņiem». Kopumā Finanšu ministrija ir «rezervēta» pret šo jautājumu, jo, visticamāk, šāds modelis ienesīs maz papildu līdzekļu.

Kā ziņots, šī Veselības ministrijas (VM) virzītā koncepcija par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli janvāra beigās tika izskatīta valdības komitejā, tomēr atbalsta šādai VM iecerei trūkst.

Pirms koncepcijas izskatīšanas Ministru kabineta komitejā VM tā bija jāsaskaņo ar 13 institūcijām, tostarp deviņām ministrijām, tomēr vienošanās līdz šim panākta vien ar divām. Neapmierināto sarakstā ir septiņas ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Pārresoru koordinācijas centrs, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, un arī ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību vienošanās nav panākta.

Kategoriski pret ieceri ir iestājusies Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA).

Tomēr kādu no koncepcijā plānotajiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļiem VM ir apņēmusies ieviest, jau sākot ar 2014.gada 1.janvāri. Šobrīd VM ir uzdots konkretizēt projektu, tāpēc tagad tas atrodas precizēšanas procesā. Lai jaunā sistēma tiktu pieņemta, tai vēl jātop apstiprinātai valdībā un pieņemtai Saeimā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu