Aicina zinātniekus izstrādāt pētījumus, kas sniegtu plašu labumu (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiekoties ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadības un Senāta pārstāvjiem, ceturtdien Valsts prezidents Andris Bērziņš aicināja zinātniekus izstrādāt un īstenot tādus pētījumus un projektus, kuriem būtu nozīmīga nākotnes atdeve un kuri sniegtu labumu pēc iespējas plašākai Latvijas sabiedrības daļai, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Bērziņš arī rosināja izvērtēt veikto pētījumu tēmu aktualitāti, lai pētījumiem būtu iespējami lielāks tautsaimniecības efekts.

Valsts prezidents tikās ar LZA vadības un Senāta pārstāvjiem, lai apspriestu Latvijas zinātnes aktuālos jautājumus.

LZA pārstāvji aktualizēja aprīlī Valsts prezidentam un citām augstākajām amatpersonām adresētajā atklātajā vēstulē paustos Latvijas zinātnieku priekšlikumus, lai risinātu, viņuprāt, pēdējo gadu attieksmes pret zinātni un augstāko izglītību dēļ radīto situāciju, ka tiek būtiski grautas Latvijas spējas radīt kvalitatīvas un konkurētspējīgas intelektuālās un materiālās vērtības un netiek veicināta valstij nepieciešamā ekonomiskā izaugsme.

Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis informēja Valsts prezidentu par nepieciešamību nākamā gada budžetā paredzēt līdzfinansējumu zinātnieku projektiem, kuri pretendē uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, kas patlaban neesot ieplānots.

Tāpat uzsvērta nepieciešamība definēt valsts pētījumu programmas un prioritāros virzienus nākamajiem gadiem, kas būtu balstīti nopietnos pētījumos un aprēķinos, runāts par zinātnes sadarbību ar industriju un komersantu piesaisti zinātnisko pētījumu veikšanā, kā arī pievienotās vērtības likmes piemērošanas problemātika zinātniskajiem institūtiem.

LZA pārstāvji aktualizēja jautājumu arī par jauno zinātnieku piesaisti un aizplūšanas uz ārvalstīm samazināšanu, norādot uz nepieciešamību paredzēt vai nu ES fondu līdzekļus, vai arī būtiski lielāku valsts atbalstu doktorantūras stipendijām, kā arī patlaban neesošo atbalstu jaunajiem zinātniekiem pēc doktorantūras studiju noslēguma.

Lai uzlabotu doktorantūras studentiem pieejamo materiāli tehnisko bāzi, LZA Senāta loceklis Ivars Kalviņš ierosināja LZA paspārnē veidot vienu doktorantūras centru, kam Valsts prezidents pauda atbalstu, rosinot LZA pārstāvjus iesniegt konkrētus priekšlikumus atbildīgajā ministrijā.

LZA pārstāvji mudināja Valsts prezidentu aktīvi iesaistīties, lai mainītu attieksmi pret investīcijām zinātnē un kā valsts budžeta prioritāti sāktu īstenot ilgtspējīgas zinātnes, augstākās izglītības un inovācijas politiku Latvijā, kad atbilst Eiropas Savienības un Latvijas attīstības mērķiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu