Būvinženieru savienības vadītājs: Likvidējot būvinspekciju, likvidēta būvprojektu valsts ekspertīze (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Likvidējot Valsts būvinspekciju 2009.gadā, likvidēta arī būvprojektu valsts ekspertīze, biznesa portālam «Nozare.lv» teica Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.

Viņš skaidroja, ka minētās ekspertīzes slēdziens bija nepieciešams visiem sabiedriski nozīmīgiem objektiem. Tā vienmēr esot bijusi viskorektākā un devusi objektīvu slēdzienu. Tagad ekspertīzes slēdzienu varot dot jebkurš, kuram ir sertifikāts projektēšanā, lai gan faktiski, sabiedriski nozīmīgos projektos, tam jābūt komandas darbam.

Straume piebilda, ka laikā, kad Latvijā tika likvidēta Valsts būvinspekcija, Lietuvā tika izveidota centralizēta valsts būvinspekcija, apvienojot reģionālās iestādes un to resursus.

Vienota iestāde ļauj īstenot vienotas valsts politikas realizāciju, apmācības, uzraudzību un piedalīšanos sabiedriski nozīmīgu objektu pieņemšanā ekspluatācijā. Kā arī dod iespēju veikt pielietoto būvmateriālu un konstrukciju uzraudzību, tai skaitā, par augstsprieguma līnijām, mazajām hidroelektrostacijām u.c.

Straume ir pārliecināts, ka nepieciešams lemt par būvinspekcijas atjaunošanu. Turklāt ir nepieciešams izvērtēt, vai nozare ir gatava jaunajam Būvniecības likumam, kas stāsies spēkā no nākamā gada 1.februāra, bet joprojām nav izstrādāti nepieciešamie būvnoteikumi un nav izveidota būvniecības informatīvā sistēma.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, drupās dzīvību zaudējuši 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ cietušo bojāgājušo meklēšana turpinājās četras dienas.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā «Reģi» notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu