Vai varētu sodīt par nepiedalīšanos vēlēšanās? (214)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Beļģijas, Grieķijas, Kipras un Luksemburgas iedzīvotājiem vēlēšanās ir jāpiedalās obligāti. Dažās valstīs par vēlēšanu ignorēšanu draud vairāku desmitu eiro naudas sods. Vai turpmāk tā varētu būt arī Latvijā?

Par šo jautājumu dažādu jomu pārstāvji sprieda diskusijā «Vēlēšanu nākotne jeb Vēlēšanas 2030».

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka pauda viedokli, ka Latvijā nevajadzētu ieviest obligātas vēlēšanas.

Tas cilvēkos var radīt pretestību.

Ja kaut kas būs jādara obligāti, cilvēki var negribēt to darīt.

Līdzīgas domas izteica Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents, mācītājs Juris Cālītis, norādot, ka nevar iedomāties regresīvāku veidu kā noteikumu piespiedu kārtā piedalīties vēlēšanās. Šāda kārtība atsauktu atmiņā Latvijas iedzīvotāju negatīvo pieredzi Padomju Savienībā.

Var iebraukt grāvī

Pret obligātām vēlēšanām ir arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš neuzskata, ka vēlētājus vajadzētu piespiest doties balsot par katru cenu. Spiežot nobalsot par katru cenu, mēs varam iebraukt grāvī.

Viņš atgādina vēlēšanu mērķi – ievēlēt tādus priekšstāvjus, kas apmierina vairākumu sabiedrības. Vēlēšanas vēlēšanu dēļ var novest pie tā, ka uzreiz pēc vēlēšanām nākamajā nedēļā cilvēki cenšas atlaist nule ievēlētos un organizēt jaunu balsošanu.

Jāizturas atbildīgāk

Savukārt sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka neiebilst pret obligātām vēlēšanām, ja tās mudinātu iedzīvotājus vairāk interesēties pret politiku un atbildīgāk izturēties pret savu lēmumu. Nav iespējams prognozēt, vai Latvijā tā notiktu.

Bet Beļģijā un Austrālijā, kur ir obligātās vēlēšanas, rezultāti nav slikti.

Tas liek domāt, ka, iespējams, nekas dramatisks no sistēmas maiņas nenotiktu.

Vienlaikus viņa piekrīt, ka Latvijā vajadzētu veicināt cilvēku atbildīgumu par savu izvēli ne obligāti piespiedu kārtā.

Diskusijas par obligāto vēlēšanu ieviešanu raisījās, jo pēdējos gados Latvijā un Eiropā notikušo vēlēšanu aktivitāte arvien pazeminās. Dažādu jomu pārstāvji izteica savus priekšlikumus, kā mudināt cilvēkus doties balsot.

Vajadzīga iespēja balsot elektroniski

Diskusijas dalībnieki arī sprieda par e-vēlēšanu nepieciešamību. Izskanēja, ka nākotnē tas būtu nepieciešams risinājums, taču pirms tam jāizvērtē visi riski un vajadzīga atbilstoša sagatavošanās.

Piemēram, Cālītis prognozēja, ka jau pēc vairākiem gadiem vēlēšanas notiks elektroniskajā vidē ar sociālajos tīklos. Tad

priekšvēlēšanu plakāti ielās šķitīs ļoti vecmodīgi.

Jau pēc dažām dienām

Portāls TVNET jau vēstīja, ka tuvākās vēlēšanas ir 24.maijā, kad Latvijas iedzīvotāji vēlēs Eiropas Parlamenta deputātus.

Latviju Eiropā nākamos piecus gadus pārstāvēs astoņi cilvēki.

Komentāri (214)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu