Eksperti: Āboltiņas nepopularitāte ir viņas pašas nopelns (216)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas zemā popularitāte ir viņas pašas nopelns, taču, ņemot vērā, ka viņa ir nozīmīga persona «Vienotībā», viņas neiekļūšana Saeimā varētu nopietni ietekmēt visu partiju, vēlēšanu naktī Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT) sprieda eksperti.

«Āboltiņas nepopularitāte ir viņas pašas nopelns. Par spīti visiem kompromatiem, kas ir bijuši, mana svēta pārliecība ir tāda, ka

nevis kompromats ir tas, kas gremdē vai ceļ cilvēku, bet gan politiķa reakcija uz kompromatu,»

uzskata portāla «Pietiek.com» vadītājs Lato Lapsa.

Kā labi zināmu piemēru Lapsa minēja «nodokļu optimizētāju» Dzintaru Zaķi. «Zaķa kungs varēja toreizējo sīko problēmu atrisināt tajā pašā dienā, paziņojot: «Oi, arī Zaķi ir cilvēki, paslīdēja kāja, notrīcēja ļipa, es tā vairāk nekad nedarīšu, ļoti atvainojos!» Tā vietā Zaķa kungs, kā pieklājas Zaķa kungam, divas nedēļas met cilpas, stāsta pasakas, kamēr visa Latvijas tauta uzzina, ka tiešām ir tāds Zaķis, kas krāpjas ar nodokļiem. Tieši tas pats stāsts ar Āboltiņas kundzi – tas, ka cilvēks var ar 150 kilometriem pašauties garām pa Bauskas šoseju – kam negadās. Tas, ka tu dažādās reizēs stāsti - ne ta' gulēji, ne ta' guļot satiki velosipēdistus, kurus pamanīji... tad tu, cilvēks, nevari tām mēslu vabolēm, kas skatās televizoru, pateikt: «Atvainojiet, piedodiet, es tā negribēju!» Tas ir tas, kas rada efektu,» spriež Lapsa.

Politologs Ivars Ījabs norādīja, ka 4.pozīcija Vidzemē ir tikai pagaidu rezultāts un tas pagaidām ir ļoti normāls rādītājs, jo kopējais kandidātu saraksts ir ļoti garš.

Vienlaikus Ījabs uzsvēra, ka

Āboltiņas nenonākšana Saeimā tieši svītrojumu dēļ varētu radīt virkni problēmu «Vienotības» frakcijai,

jo Āboltiņa, pirmkārt, ir partijas priekšsēdētāja. «Otrkārt, ir jautājums, vai tie cilvēki, kas būs no «Vienotības» pārstāvēti 12. Saeimā, varēs to frakciju savākt kopā, jo ir kādas pazīmes, kas liecina, ka «Vienotība» arī nākamajā valdībā varētu būt nosacīti sistēmu veidojošā partija. Kaut arī mandātu nebūs tik daudz, viņu loma nākamajā valdībā būs pietiekoši liela, kas nozīmē, ka frakcijai jābūt pietiekoši efektīvai un spējīgai strādāt,» uzsvēra Ījabs.

Ja kopā ar «Vienotību» Saeimā nebūs Zaķa un Āboltiņas, administratora spējas varētu būt stipri traucētas abu administratoru nepopularitātes dēļ - viņu autoritāti varētu apšaubīt gan citas partijas, gan arī paši «Vienotības biedri».

Politologs un sabiedrisko attiecību uzņēmuma «Mediju tilts» valdes loceklis Filips Rajevskis piebilda, ka savu lomu spēlējusi «Vienotības» krīzes komunikācija, kuru viņš raksturoja kā dramatiski sliktu. Izgāšanās bija gan tas, kā «Vienotība» komunicēja «Citadeles» pārdošanu, saistot to ar Latvijas drošību un pēc tam izmetot ziņu, ka ir ļoti neapmierināti, ka investori grib paturēt banku tikai gadu. Nesaprotama bijusi arī komunikācija Gruzijas gadījumā. «Straujuma, kas ir pietiekami svarīga figūra, publiski pasaka, ka ir ļoti sarūgtināta, ka biedri tā rīkojušies, kas nozīmē, ka

viņa nekontrolē situāciju un viņi nesazinās savā starpā,»

norādīja Rajevskis. Nesaskaņoti, pretrunīgi, bezmērķīgi, nesaprotami paziņojumi «Vienotībā» novērojami vairākkārt.

Komentāri (216)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu