Graube: mums ir jārunā par gudro karavīru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā netiek plānots atjaunot obligāto militāro dienestu, mums ir jārunā par tā saucamo gudro karavīru, intervijā «RīgaTV 24» piektdien norādīja NBS komandieris Raimonds Graube.

«Tautai tādai skaitliskai, kādi esam mēs, un ņemot vērā, ka mēs esam NATO, mums jārunā par tā saukto gudro karavīru.

Gudrs karavīrs nozīmē, ka viņš spēj profesionāli strādāt ar sarežģītām tehnoloģijām, aizsardzības sistēmām,

kur obligātajā dienestā to nespētu apgūt paredzētajā laikā,» pauda Graube.

Latvija pievērš uzmanību sadarbībai, robežu stiprināšanai. Bruņojums nākot tikai pēc tam un Latvija arī neplāno uzbrukuma ieročus.

«Var prognozēt diezgan precīzi, ar kādiem spēkiem varētu kāda valsts X šķērsot Latvijas robežu,

kādu bruņutehnikas daudzumu un modernizācijas pakāpi. Mēs varam attiecīgi plānot un iepirkt pretgaisa vai prettanku ieročus, helikopterus, lai mēs apturētu vai vismaz liktu apdomāties šim pretiniekam šķērsot robežu, skaidri parādot, ka būs zaudējumi. Tas ir mūsu attīstības plāna pamatā,» stāstīja NBS komandieris.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija (AM) šogad iecerējusi uzmanību veltīt NBS spēju attīstīšanai, kā arī jaunas Valsts aizsardzības koncepcijas izveidei,

Paredzēts, ka ministrija 2015.gadā izstrādās un iesniegs Saeimā jaunu Valsts aizsardzības koncepciju, kas būs pirmais stratēģiskā līmeņa dokuments pēc drošības situācijas izmaiņām Eiropā. Koncepciju plānots izstrādāt, iesaistot gan pētniecības institūtus, gan aizsardzības un drošības jomas profesionāļus, saistītus ar aizsardzības un drošības jomu, kā arī citus interesentus, organizējot publiskās diskusijas un seminārus par valsts aizsardzībai būtiskiem jautājumiem, tādejādi integrējot sabiedrības viedokli valsts politikas plānošanas dokumentos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu