Zolitūdes galaziņojuma projekts: rodas pārliecība, ka traģēdija var atkārtoties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Spēkā esošais būvniecības jomas normatīvais regulējums ir nelīdzsvarots un sarežģīts un tas satur savstarpēji pretrunīgas normas, cita starpā secinājusi Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis pauda cerību, ka komisija atbalstīs minētā galaziņojuma projekta redakciju, kuru paredzēts publiskot nākamnedēļ. Komisija galaziņojuma projektu skatīs 24.augusta sēdē, un likums nosaka, ka komisijas galaziņojums ir jāparaksta visiem komisijas deputātiem. Vairākus desmitus lappušu garajā galaziņojuma projektā sniegti secinājumi arī par vairākām citām lietām.

Vērtējot spēkā esošo būvniecības jomas normatīvo regulējumu, komisija secinājusi, ka, lai arī jaunais regulējums ir spēkā salīdzinoši nesen, tam jau tiek veltīta skarba kritika. Latvijas Arhitektu savienība un Latvijas Būvinženieru savienība ir norādījušas, ka, izstrādājot jauno Būvniecības likumu un tam pakārtotos Ministru kabineta noteikumus, nevalstisko organizāciju priekšlikumi nereti tika ignorēti.

Kritiķi uzsver, ka, veidojot jauno regulējumu, netika veikta pietiekama būvniecības jomas problēmu izpēte un konceptuāli netika definēti mērķi, kas ar jauno regulējumu būtu jāsasniedz. Tāpat Ekonomikas ministrija (EM) neveica padziļinātu un sistēmisku analīzi par ārzemju būvniecības regulējumiem. Tas novedis pie nelīdzsvarota un sarežģīta regulējuma, kas satur savstarpēji pretrunīgas normas.

Lai arī tiek atzīts, ka EM strādā, lai jaunā regulējuma problēmas novērstu un pamazām sakārtotu būvniecības vidi, komisijas ieskatā tā ir nenormāla situācija, ka vēl nesen pieņemtam regulējumam ir nepieciešami būtiski sistēmiski uzlabojumi. Runa ir par EM izstrādātajiem grozījumiem Vispārīgajos būvnoteikumos un Ēku būvnoteikumos, ar kuriem tiks risināta daļa no jaunā regulējuma neprecizitātēm un problēmām. Tāpat tiek gatavoti grozījumi Noteikumos par būvspeciālistu un būvdarbu veicēju civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu un tiek veidota darba grupa, lai risinātu vairākas Latvijas Pašvaldību savienības aktualizētās problēmas. Turklāt šogad ir piešķirts finansējums piecu Latvijas būvnormatīvu pārstrādāšanai, un tuvāko gadu laikā ir plānots pārstrādāt visus Latvijas būvnormatīvus.

Būvniecības jomu reglamentējošo normatīvo aktu sistēmu veido Būvniecības likums un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi, tajā skaitā Vispārīgie būvnoteikumi, speciālie būvnoteikumi un būvnormatīvi.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Tās izmeklēšanai tika izveidota speciāla parlamentārās izmeklēšanas komisija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu