Vai Latvijai būs jāuzņem vēl vairāk bēgļu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagaidām Latvijas valdība un Latvija nevar piekrist pozīcijai uzņemt vēl vairāk patvēruma meklētāju. Tā uzskata Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Pagājušajā nedēļā koalīcija atbalstīja vairāk nekā 4 miljonu eiro piešķiršanu Turcijai, lai tā varētu risināt bēgļu jautājumu. Savukārt vakar kļuva zināms, ka Eiropas Savienība plāno tam atvēlēt 3 miljardus. Vai šis lēmums nozīmē, ka Latvijai būs jāatvēl vēl kaut kas bēgļu problēmai?

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šorīt intervijā Latvijas radio sacīja: «Šobrīd par to netiek runāts. Šobrīd valsts augstākās amatpersonas, arī ņemot vērā notikumus, kas risinājušies Eiropā un Sīrijā, ir vienojušās par to, ka

pagaidām Latvijas valdība un Latvija nevar piekrist pozīcijai uzņemt vēl vairāk patvēruma meklētāju,

kamēr ES līmenī nav izdarīta virkne ļoti būtisku pasākumu,» Mūrniece sacīja.

Viņa norādīja, ka jānostiprina ES ārējās robežas, ES līmenī jāpilnveido personu atpakaļ nosūtīšanas kārtība un jādara viss iespējamais, lai šos cilvēkus, kas iesaistījušies melnajā cilvēktirdzniecībā un pārvadāšanā, sauktu pie atbildības.

Līdz ar to Eiropas institūcijām jāveic virkne ļoti nozīmīgu mājas darbu, un arī Latvija prasa, lai šie mājas darbi tiktu veikti.

Mūrniece nekonkretizēja, cik daudz naudas nākamā gada valsts budžetā tiks atvēlēts bēgļu jautājuma risināšanai. Pie tā vēl tiekot strādāts.

Patlaban Latvijas pozīcija ir, ka pagaidām papildu cilvēkus nav iespējams uzņemt.

TVNET jau ziņoja, ka Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma vakar Briselē piedalījās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē ar Turciju, kurā pārrunāja ES sadarbības stiprināšanu ar Turciju un pauda atbalstu ES palīdzībai šai valstij bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā.

Sanāksmē konceptuāli atbalstīta ES finanšu palīdzība Turcijai, bet par konkrētām summām, kādas iemaksās ES valstis, tikšot spriests vēlāk «tehniskās sarunās».

Latvijas valdība 27.novembrī nolēma, ka Latvija iemaksās 4,3 miljonus eiro atbalstam Turcijai bēgļu problēmu risināšanai un atbalstīs Turcijas iestāšanās sarunu sākšanu ar ES. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis skaidroja, ka lēmums par atbalstu pieņemts, jo Latvijai ir jābūt solidārai kopā ar citām ES valstīm, jo Turcijai ir būtiska loma bēgļu jautājuma risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu