Šadurskis: Neveidojot fiskālo rezervi, iespējams iegūt pedagogiem nepieciešamos € 27 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Budžetā neveidojot fiskālo rezervi, ir iespējams iegūt daļu no pedagogiem nepieciešamās naudas - gandrīz 27 miljonus eiro, šodien sarunā ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakciju norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Fiskālo rezervi varētu neveidot, ņemot vērā arī ekonomikas pieauguma tempus, pauda ministrs.

Viņš skaidroja, ka attiecīgā summa nodrošinātu 32 eiro pieaugumu par likmi, kas gan nav pietiekams palielinājums, tāpēc jāmeklē papildu līdzekļi ministriju budžetos vai ministriju bāzes izdevumos nauda jāparedz no citiem avotiem.

Šadurskis norādīja, ka, ņemot vērā nepietiekamo atalgojumu un atbildīgo darbu, daudzi jaunie skolotāji no skolām ātri pazūd. Ministrs akcentēja, ka tāpēc nepieciešamas izmaiņas, lai jaunais saturs un jaunās mācību metodes nebūtu jāpasniedz pedagogiem pensijas vecumā.

Kā ziņots, ZZS Saeimas frakcija šodien ar Šadurski diskutē par jauno pedagogu darba samaksas modeli, tostarp par to, kā tiks ņemti vērā pašvaldību un pedagogus pārstāvošo organizāciju priekšlikumi.

IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu