Rinkēvičs: Baidena izteikumi nebija tikai mierinājuma vārdi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte Latvijā ir vērtējama ar pozitīvu zīmi gan saturiskā, gan simboliskā nozīmē, jo vizītes laikā tika atkārtoti apliecināta stratēģiskā partnerība un ciešā transatlantiskā saite starp Vašingtonu, Rīgu, Tallinu un Viļņu, par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) pozīciju informēja ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

ASV viceprezidenta vizīte atkārtoti uzsvēra arī Baltā nama reālu interesi un rūpes par NATO sabiedroto valstu - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas - drošību un alianses 5. panta reālu darbību, ja kāda no NATO valstīm tiktu militāri apdraudēta, pauž Rinkēvičs.

Vaicāts par nozīmi Baidena veltītajai kritikai ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumiem par NATO, Rinkēvičs norāda, ka ASV viceprezidenta adresētā runa Baltijas valstu iedzīvotājiem nebija tikai mierinājuma vārdi, jo šogad un turpmākos gadus Baltijas valstu reģionā un Polijā tiks palielināta ASV rotācijas spēku klātbūtne, kas izpaudīsies regulārās militārās mācībās uz zemes, gaisā un jūrā.

Taujāts, vai Baidena izteikumi par Trampu nav skatāmi arī kā ASV priekšvēlēšanu retorika, ārlietu ministrs skaidro, ka nekomentēs ASV iekšpolitiskās norises, taču reizē piebilst, ka Latvija neapšauba ASV saistības NATO 5. panta kontekstā arī pēc novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Vizītes laikā ar Latvijas amatpersonām tika pārrunāti divpusējo attiecību jautājumi, tostarp ciešāka ekonomiskā sadarbība starp ASV un Latviju, īpaši enerģētikas joma un priekšnosacījumi, lai ASV uzņēmēji investētu mūsu valstī, par Rinkēviča pausto informēja Drēģeris.

Jau vēstīts, ka Baidens aicina Baltijas valstis neklausīties ASV prezidenta amata kandidāta no Republikāņu partijas Trampa retorikā, jo «viņš nezina, ko runā».

Savā uzrunā Rīgā, vēršoties pie Baltijas valstu iedzīvotājiem, Baidens akcentēja Baltijas valstu un ASV attiecības, lielu uzmanību pievēršot ASV apņēmībai pildīt savas NATO saistības. «Neklausieties tajā cilvēkā, viņš nezina, ko viņš runā,» sacīja ASV viceprezidents.

Viņš uzsvēra, ka ASV vienmēr spēs aizstāvēt savus partnerus, piebilstot, ka arī NATO mūsdienās un šodien ir tikpat svarīga alianse, kā tas vienmēr ir bijis. «Mēs uzskatām, ka neatkarīgām valstīm pašām ir tiesības lemt par savu likteni. Mēs apņemamies rūpēties par jūsu drošību - ASV pieturēsies pie solījuma pildīt NATO piekto pantu,» sacīja Baidens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu