Rungainis šaubās, ka Latvijai draud «pašmāju Tramps», LU pētniece domā, ka tas ir iespējams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ekspertu viedokļi par to, vai Latvijā, ņemot vērā pasaulē vērojamos procesus, varētu runāt par «pašmāju Trampu», ir atšķirīgi, liecina «LNT Ziņu Top 10» ASV vēlēšanām veltītajā diskusijā izskanējušais.

Sabiedrisko attiecību eksperts Mārcis Bendiks sprieda, ka mums jau bija Artuss Kaimiņš, kurš «ar 14 000 krustiņu pilnīgu politisku līķi ievilka Saeimā un kurš turpina morga stāvoklī atrasties».

Tomēr investīciju baņķieris, ekonomists Ģirts Rungainis uzskata, ka «pašmāju Tramps» nav gaidāms. Viņaprāt, ir skaidrs, ka 37% Latvijas iedzīvotāju, kuri saskaņā ar raidījuma veikto aptauju priecājas par Trampa uzvaru, lielā mērā ir cilvēki, kas atrodas «zombokastes» ietekmē, Krievijas propagandas laukā.

«Krievija bija vienīgā valsts pasaulē, kura pastiprināti gribēja Trampa ievēlēšanu. Skaidrs, ka mūsu sabiedrībā vienmēr ir pieprasījums pēc melnā zirdziņa, visās vēlēšanās, bet šobrīd… Tāds bija Kaimiņš, bet tas ir beidzies. Kaimiņš šobrīd jau ir apbružājies un sasmērējies politiķis principā. Redzēsim, kā viņam veiksies tālāk, bet viņš ir jau uz slidenās takas nostājies. Jautājums, vai ir pamats kādam jaunam spēkam – grūti pateikt. Kas būtu tā personība? Jābūt sabiedrībā plaši atpazīstamam un veiksmīgam uzņēmējam,» norādīja Rungainis.

Turpretī politikas zinātņu doktore Ieva Birka sliecas domāt, ka tas ir iespējams. Ja skatāmies, kas balsoja par Donaldu Trampu, tad 78% bija tādi, kas atbildēja, ka viņi ir neapmierināti ar to, kādi ir viņu pašreizējie ienākumi un valsts attīstības virziens. Jau 2015.gadā vienā aptaujā parādījās, ka tikai 19% no amerikāņiem uzskatīja, ka viņi var uzticēties valdībai Vašingtonā, norādīja pētniece.

«Ja skatāmies uz apstākļiem Latvijā, redzam, ka ir ļoti līdzīga situācija. Redzam, ka uzticība Saeimai ir kritiski zema, apmierinātība ar ekonomisko stāvokli arī ir kritiski zema. Apstākļi, lai rastos līdzīga situācija, kāds šāds politiķis varētu nākt un ar populistiskiem antielites, visiem pieņemamiem un vēlamiem ekonomiskiem saukļiem varētu gūt vēlētāju atbalstu, tas ir iespējams,» teica Birka.

Viņa arī piebilda - aptaujas atklāja, ka ASV vēlēšanu gadījumā cilvēki bija gatavi balsot par cilvēku, ko paši uzskata par neadekvātu.

Savukārt Bendiks norādīja, ka svarīgs instruments bija Trampa tēls, taču «ar ākstību nepietiek». Tas, ko neredzam - cik cītīgi viņš apbraukāja slēgto rūpnīcu pilsētas un katram solīja to, ko viņi gribēja, « kā Ziemassvētku vecītis», teica Bendiks. Viņš vērtē, ka tas arī no politiskās elites viedokļa ir kā klaunāde, bet pēc būtības Tramps pateica tiem cilvēkiem to, ko viņi gribēja dzirdēt, un viņi aizgāja un nobalsoja.

Birka atzina, ka attiecībā uz Trampa politiku viņu satraucot tas, ka jaunais prezidents vairāk varētu fokusēties uz ASV iekšpolitiku un mazāk uz ārpolitiku.

Taču eksperti vērtēja, ka Latvijai vajadzēja izdarīt savus mājasdarbus drošības jomā.

«Var teikt, ka šī situācija ir Latvijas politiskās elites fiasko, jo izrādās, ka esam pilnībā atkarīgi drošības ziņā no ASV un viņu noskaņojuma. Skaidrs, ja tas deķītis pēkšņi saraujas, paliek ekonomiskāks, jo kāds grib apsegties labāk, tad mēs esam tā mala, kur tā sega paraujas nost,» vērtēja Rungainis. Viņš sprieda, ka Latvija ir starp tām valstīm, kas ir «braukusi ASV drošības autobusā par zaķi».

Arī Bendiks pauda viedokli, ka Latvijai jāparūpējas par militāro infrastruktūru, piemēram, Ādažos un Lielvārdē. «Visa ņemšanās ar «Rail Baltica» - tas ir un paliek stratēģisks dzelzceļš, jo tankus pa gaisu apgrūtinoši vadāt. Ir skaidrs, ka ir vajadzīgs viens ātrs dzelzceļš tanku pārvietošanai no Vācijas un Polijas uz šejieni. Un viss, ir jātaisa,» norādīja Bendiks.

Viņš kritizēja plānus par oficiālo e-adresi, sakot, ka tie, kas to nolēmuši veidot, jānosauc vārdā un «ar mietu jāpadzen», bet nauda jāatdod Zemessardzei.

Vērtējot ASV un Krievijas attiecības, Rungainis sprieda, ka Amerika zaudētu, ja aizietu izolacionisma pozīcijā, jo Krievijas ietekme pieaugtu un ASV nebūtu izdevīgi, ja Krievija varētu darboties «kā tāds Eiropas reketieris». «Pat nav būtiski, kurā frontes pusē atradīsimies mēs. Krievijai patlaban ir izdevīgs Baltijas vājums, jo esam kā tāds Ahileja papēdis zināmā mērā,» sprieda Rungainis.

Viņš prognozēja, ka īstermiņā Krievija vispirms skatīties, ko Tramps darīs un vai tā var sasniegt savus mērķus lētākā, ērtākā un izdevīgākā veidā ar Trampu kā prezidentu. «Iebrukt Baltijā vai Polijā, vai pat Ukrainā ir dārgs vingrinājums, ja tev ir sankcijas, ja tas rada problēmas. Krievija ir vāja un atpalikusi zeme, Krievija ir daudz vājāka nekā bija Padomju Savienība, un rīkot šo vingrojumu pašmērķīgi - tas nav pareizi. Savā ziņā var pat piekrist, ka abstraktie kara draudi ir samazinājušies, nekā tad, ja būtu ievēlēta Klintone. Krievijai būs jāsaprot, ka Amerikas interesēs ir saglabāt NATO un spiest atpakaļ Krievijas huligānismu,» uzskata investīciju baņķieris.

Viņš atzina, ka no ekonomiskā viedokļa, ja Tramps realizēs priekšvēlēšanu solījumus, tas var radīt recesiju pasaules ekonomikā, kas mūs kā mazu ekonomiku ietekmēs negatīvi. Tomēr, pēc viņa domām, Trampam apkārt būs pietiekami daudz cilvēku, kuriem viņa rosīšanās būs neizdevīga, piemēram, daudzas naftas kompānijas.

Turklāt Tramps ir vecākais ievēlētais prezidents, «viņš nav spējīgs, pēc visa spriežot, izlasīt nevienu tekstu, kas garāks par 140 zīmēm». Viņa darbaspējas, kādas vajadzīgas prezidentam, un stils, kā darbojies līdz šim, ir pilnīgi cits, uzskata Rungainis, pēc kura domām, ir augsta varbūtība, ka prezidentūra paies ar viņu kā iespaidīgu, ietekmīgu TV zvaigzni, kāds viņš ir bijis pēdējos 20 gadus, bet reālā politika notiks aiz viņa muguras. Rungainis neticot tam, ka Tramps ir gatavs ieguldīt to darbu, kas vajadzīgs, lai mainītu smagnējo, sarežģīto mašinēriju un likumdošanas apjomu.

Bendiks arī piebilda, ka tad, ja Tramps grib sasniegt savu rezultātu, viņam ir arī jāizlīdzina tas, ko viņš ir sarunājis par eliti. Viņam personīgi nav 51 balss Senātā, tā ir Republikāņu partijai, līdz ar to viņam ir kāda sazobe jāatrod.

«Domāju, ka pieredzēsim, ka Ameriku var vadīt pat Tramps un ka tas nebūs Rietumu pasaules gals, bet viena fāze bezgalīgajā demokrātijas dejā, turpinoties Rietumu civilizācijas dominējošai lomai pasaulē. Domāju, ka par viņas galu ir pāragri spriest un runāt,» secināja Rungainis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu