Kalniņš: NBS nepieciešams attīstīt artilēriju, prettanku spējas un pretgaisa aizsardzību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) nepieciešams attīstīt pretgaisa aizsardzību, artilēriju, prettanku spējas un ātri reaģējošas vienības, otrdien atzina NBS komandiera amatam virzītais Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Leonīds Kalniņš.

Runājot par NBS spēju attīstīšanu, Kalniņš žurnālistiem norādīja, ka tām jābūt saistītām ar augstajām tehnoloģijām, lai nodrošinātu ātri un efektīvi reaģējošas vienības Latvijas armijā.

«Tā ir mazo vienību taktika, kam nepieciešams attīstīt gan Zemessardzi, gan arī regulāro spēku veidus. Nākošā spēja ir saistīta ar pretgaisa aizsardzību. Tāpat ir netiešās uguns atbalsts - artilērija, mīnmetēji, prettanku ieroči. Nepieciešams iegādāties daudz modernākus ieročus ar lielāku tāldarbību. Ir arī vajadzīgi cilvēki - jāsagatavo karavīri kā izcili eksperti šajās jomās,» stāstīja Kalniņš.

Viņš arī pauda, ka Latvija ir jāizsargā visos virzienos, kā arī jānodrošina gaisa un jūras telpas drošība. Tā ietvaros varētu notikt arī daļēja pārbīde vienību dislokāciju vietās. Tomēr tas nekādā ziņā neiespaidošot esošo armijas uzdevumu izpildi. Kalniņš arī pauda, ka turpinās īstenot līdzšinējā NBS komandiera Raimonda Graubes sāktos attīstības plānus, kuru izstrādē pats ir arī piedalījies.

NBS komandiera amatam izvirzītais Kalniņš arī norādīja, ka svarīgs darbs būs aizsardzības nozarei piešķirtā finansējuma racionāls izlietojums. «Bruņotie spēki attīstās. Nekad dzīvē nav iespējams sasniegt galīgo maksimumu. Ja mainās situācija, mainās arī taktika,» atzina Kalniņš.

Vēstīts, ka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis NBS komandiera amatam ieteicis virzīt Kalniņu. Jau pirms izvirzīšanas ministrs ar potenciālo kandidātu iepazīstināja Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Par Kalniņa kandidatūru vēl būs jālemj Saeimai.

Aizsardzības ministrs Bergmanis norādīja, ka kandidātam uz NBS komandiera amatu jābūt nostiprinātai autoritātei Latvijas armijas personāla vidē. Tāpat kandidātam ir jānāk no Sauszemes spēku elementa un ir jābūt apveltītam ar pieredzi vadīt kādu no lielajiem spēku veidiem. Ministrs arī pauda, ka NBS komandiera amata kandidātam ir jābūt ar pieredzi un dalību starptautiskajās operācijās, kā arī sadarbībā ar ārvalstīm.

Apvienotā štāba priekšnieka amatā Kalniņš stājās šā gada 26.augustā. Kalniņš bruņotajos spēkos dien kopš 1997.gada, bet dienestu sācis Zemessardzes 51. bataljonā. Zemessardzē Kalniņš arī turpināja savu militāro karjeru, līdz 2011.gadā kļuva par Zemessardzes komandieri.

Valsts prezidents aizvadītajā nedēļā Kalniņam svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza ģenerālmajora pakāpes zīmotnes.

Pašreizējais NBS komandieris Raimonds Graube nesen paziņoja, ka vēlas atvaļināties no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graube, kurš ir pāris nedēļu jaunāks par Kalniņu, paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris. Graubem nākamā gada februārī apritēs 60 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu