Muižnieks: Iespējas legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Iespējas legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums, trešdien publiskotā paziņojumā par viendzimuma partnerattiecībām uzsvēris Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Paziņojumā norādīts, ka pašreiz viendzimuma pāriem kaut kāda veida legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst EP.

Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kura par šādu soli izšķīrās 1989.gadā.

Muižnieks norāda, ka diskusijās par viendzimuma pāru laulībām visasākās domstarpības parasti raisa priekšstati par to, kas ir laulība, bet nereti diskusijās atklājas arī dziļi iesakņojusies homofobija un diskriminācija pret lesbietēm un gejiem.

Komisārs pauž pārliecību, ka pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā.

Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās, uzsver Muižnieks.

Viņš norāda, ka arvien vairāk nostiprinās viedoklis, ka valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti.

Komisārs uzsver, ka valstīm jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālu orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām.

Tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības, uzsvēra Muižnieks, piebilstot, ka šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tās saņems vairāk cilvēku.

«Mūsu sabiedrības veido bagāta indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību,» norādīja Muižnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu