Krēsliņš: Daļai cilvēku nav izpratnes par savu tēvzemi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Reizēm šķiet, ka cilvēku izpratne par savu tēvzemi un dzimteni nav īsti pareiza, ja iebrukuma gadījumā Latvijā, viņi būtu gatavi braukt prom, norāda atvaļināts ģenerālis Saeimas deputāts Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK).

Viņš uzskata, ka jauniešiem un sabiedrībai kopumā būtu nepieciešams skaidrot un iemācīt to, kas ir aizsardzība, kas ir tēvzeme un dzimtene. Lai gan atbildība runāt par šīm lietām ir ģimenei, tomēr ģimenes ir dažādas un tāpēc šīs lietas būtu nepieciešams skaidrot arī skolā, ieviešot tam paredzētu mācību priekšmetu.

«Militārā puse, skaidrojot aizsardzības mācības skolā nepieciešamību, tiek parādīta pārspīlēti, jo nav domāts, ka visiem būtu jāšaudās, jāsēž tranšejās vai tamlīdzīgi. Jāsaprot, ja neveltīsi sevi savas tēvzemes aizsardzībai, var atnākt un atrasties citi, kas liktu aizsargāt jau pavisam citas vērtības,» saka deputāts.

Krēsliņš atbalsta aizsardzības mācību skolās kā vienu no obligātajiem izvēles priekšmetiem un ir pārliecināts, ka izpratnes veidošana gan akadēmiski, gan veidojot praktiskas un fiziskas nodarbības dabā, ļaus jauniešiem saprast, ka neviens viņu vietā Latviju neaizsargās.

«Jāizdara šis pirmais solis, ieviešot šo mācību, sākumā ievirzot teorētiski, bet vēlāk, piemēram, vidusskolas klasēs jau varētu būt nodarbības par pneimatiskajiem ieročiem un veidotos arī sapratne, ka ar ieroci jābūt uz «Jūs», nevis uz «Tu«», uzskata deputāts, sakot, ka vēlāk, kad skolnieki būs izpratuši nianses, viņi varēs iesaistīties jaunsardzē vai zemessardzē un papildus apgūt dažādas prasmes.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrijas (AM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darba grupa piedāvā valsts aizsardzības mācību ieviest kā vienu no obligātajiem izvēles priekšmetiem.

AM un IZM iecerētās izmaiņas paredz, ka vidusskolas klasēs valsts aizsardzības mācība kļūtu par vienu no sešiem obligātajiem izvēles priekšmetiem, un šajā līmenī jaunieši jau apgūtu praktiskas militāras iemaņas, tostarp, rīkoties ar ieroci. Vidusskolās jauno mācību saturu plānots ieviest, sākot no 2020.-2021.gada.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu