Rinkēvičs: Ukrainas reformu procesā ir panākta nopietna virzība, taču priekšā vēl daudz darāmā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ukrainas reformu procesā ir panākta nopietna virzība, taču priekšā vēl daudz darāmā, Lielbritānijas un Ukrainas valdību kopīgi rīkotā starptautiskā konferencē Londonā sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), konferencē «Opportunity Ukraine», kas bija veltīta reformu procesam Ukrainā, ministrs atzinīgi novērtēja Ukrainas valdības sasniegto progresu reformu īstenošanā un norādīja uz Ukrainas politiskā vēlmes nepieciešamību, lai turpinātu reformas un neapstātos pie sasniegtā.

«Reformu rezultātā panāktie uzskatāmie sociālekonomiskie uzlabojumi valstī ir svarīgi soļi Ukrainas izvēlētajā eirointegrācijas ceļā. Vienlaikus ir svarīgi apzināties, ka reformas tiek īstenotas ne tikai tāpēc, ka tādas ir Eiropas Savienības (ES) institūciju prasības, bet galvenokārt, lai veicinātu Ukrainas stabilitāti, attīstību un labklājību,» teica Rinkēvičs. Ministrs arī uzsvēra, ka nopietns darbs ir nepieciešams tādās jomās kā tiesībsargājošo struktūru reforma, korupcijas apkarošana, ekonomiskās reformas, kas veicinātu investīciju piesaisti un biznesa klimata uzlabošanos.

Viņš apliecināja, ka līdzās citiem starptautiskajiem partneriem Latvija turpinās sniegt politisku un praktisku atbalstu Ukrainas reformu procesam. «Īstenojot divpusējos attīstības sadarbības projektus, turpināsim nodot Ukrainai savu reformu pieredzi,» atzīmēja Rinkēvičs.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis (V) aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsts reformu procesam Ukrainā ir jāturpina. Runājot EK vārdā, tiek sniegta palīdzība caur ES budžetu, gan makrofinansiālās palīdzības programmu, gan virkni citu sadarbības programmu.

«Reformu progress ir ļoti nozīmīgs, un ir teiciens, ka pēdējo trīs gadu laikā Ukraina reformu jomā ir izdarījusi vairāk, nekā kopš neatkarības atgūšanas. Ir īstenotas ļoti nopietnas reformas ekonomikā, enerģētikā, finanšu sektorā, valsts pārvaldes modernizācijā, pretkorupcijas jomā, un daudzos jautājumos nozīmīgs atbalsts ir bijis no ES puses, gan finansiāli, gan tehniski, gan humāni,» teica Dombrovskis.

EK priekšsēdētāja vietnieks arī pauda viedokli, ka svarīgs ir bijis ne tikai finansiālais, bet arī politiskais atbalsts. Daudzos jautājumos ar Ukrainu notikusi pozitīva virzība uz priekšu, piemēram, lēmums par bezvīzu režīma ieviešanu ar Ukrainu, tāpat pabeigta asociācijas līguma ar ES ratifikācija un iespējams novērtēt arī pirmos rezultātus brīvās tirdzniecības līgumam.

«Šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, tirdzniecība starp Ukrainu un ES ir pieaugusi par aptuveni 25%. Līdz ar to ES iesaiste Ukrainā pēdējo gadu laikā Ukrainā ir kļuvusi daudz ciešāka,» secināja Dombrovskis.

Kā skaidro ĀM, konferenci vadīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons un Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins. Konferencē Ukraina prezentēja valdības apstiprināto Reformu rīcības plānu 2017.-2020.gadam un kopā ar tās starptautiskajiem partneriem atskatījās uz līdzšinējiem sasniegumiem reformu procesā, kā arī turpmāk īstenojamiem reformu mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu