Pērn Korupcijas uztveres indekss Latvijā nav būtiski uzlabojies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Globālās pretkorupcijas koalīcijas «Transparency International» veidotajā Korupcijas uztveres indeksā 2017.gadā Latvijas pozīcijas nav būtiski uzlabojušās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja «Sabiedrības par atklātību «Delna»» direktora pienākumu izpildītāja Liene Gātere.

Viņa norādīja, ka gadu iepriekš Latvija indeksā saņēma 57 punktus, kas to ierindoja 44. vietā. Attiecībā uz 2017. gadu mērķis bijis sasniegt vismaz 60 punktus, taču šo mērķi neesot izdevies realizēt. Konkrētu punktu summu un ieņemto vietu Gātere vēl neatklāja.

Viņa atzina, ka arī šogad Korupcijas uztveres indeksā Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas.

«Delnas» pārstāve atgādināja, ka jau 2020.gadā mērķis esot Latvijai sasniegt vismaz 70 punktus, kas būtu tikpat, cik pērn bijis Igaunijai.

Kā ziņots, šodien būs pieejami globālās pretkorupcijas koalīcijas «Transparency International» veidotā Korupcijas uztveres indeksa rezultāti par 2017.gadu. «Transparency International» nodaļa Latvijā nāks klajā ar plašāku paziņojumu par iepriekšējā gadā sasniegto progresu un problēmām cīņā ar korupciju Latvijā.

2016.gadā iecietība pret korupciju Latvijā turpināja mazināties. Korupcijas uztveres indeksā Latvija bija ieguvusi līdz šim augstāko punktu skaitu - 57 no 100, kas bija par diviem punktiem vairāk nekā gadu iepriekš. 2014.gadā Latvija šajā indeksā bija novērtēta ar 55 punktiem, 2013.gadā - ar 53 punktiem, bet 2012.gadā - ar 49 punktiem.

Tomēr, neraugoties uz uzlabojumiem, kopējā reitingā Latvija 2016.gadā piedzīvojusi kritumu par četrām pozīcijām - no 40. uz 44.vietu, dalot to ar Gruziju, kura arī bija ieguvusi 57 punktus. Gan Igaunija, gan arī Lietuva minētajā reitingā ieņēma augstākas vietas - attiecīgi 22. un 38. vietu. Igaunija pērn bija ieguvusi 70 punktus, bet Lietuva - 59.

Kā norāda «Sabiedrība par atklātību «Delna»», korupcijas uztveres indekss ir visplašāk lietotais korupcijas līmeņa indikators pasaulē. Tas summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē. Valstīm tiek piešķirti punkti skalā no 0 līdz 100, kur 0 nozīmē, ka valstī ir augsta korupcija, bet 100 - ka korupcija ir zema. «Transparency International» korupcijas uztveres indeksu nosaka kopš 1995.gada. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu