Gatavojas izsolīt radiofrekvences platjoslas internetam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) vēl nav noteikusi laiku, kad varētu tikt rīkota izsole par daļas no 3600 megahercu (MHz) radiofrekvences lietošanas tiesībām ārpus Rīgas, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane.

Reihmane skaidroja, ka izsole par radiokanāla (3622MHz/3722MHz (kanāla platums 14MHz)) lietošanas tiesību piešķiršanu Latvijas teritorijā, izņemot Rīgu, notiks tikai tad, kad būs uzrakstīti izsoles noteikumi. Tā kā principiāls lēmums par izsoli SPRK pieņemts tikai nesen, nav iespējams precizēt, kad šāda izsole varētu notikt.

Savukārt no SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta Ierobežoto resursu nodaļas vadītājas Gundega Rutkas frekvenču izmantošanas apraksta izriet, ka šo diapazonu Latvijā paredzēts izmantot bezvadu platjoslas internetam. Līdzīgi to izmanto arī citās Eiropas valstīs.

Rutka norāda, ka frekvenci var izmantot vairākām bezvadu datu pārraides tehnoloģijām, tostarp plaša rādiusa bezvada internetam «WiMax», mobilā interneta pieslēgumiem ar HSDPA (high speed downlink packet access) un vairākām citām tehnoloģijām, piemēram, bieži mājās un birojos sastopamajai «WiFi» (Wireless Fidelity), kas ar nelielas darbības rādiusa ierīci piedāvā bezvadu saikni ar fiksētā tīkla interneta pieslēguma punktu.

Speciālistes pētījumā teikts, ka vairāki šā diapazona kanāli jau ir sadalīti. Tos lieto «Tele2 Telecom», bezvadu datu pakalpojumu sniedzējs SIA «Unistars», «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs», «Lattelecom» un SIA «Telecentrs». «Lattelecom» kanālus, visticamāk, izmanto fiksētā tīkla operatora «WiMax» pakalpojumu sniegšanai, kas pieejams tikai dažviet ap Rīgu un citur Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu