Sadzīves roboti var būt ne tikai palīgi, bet slepkavas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Nākotne, kurā roboti sāks palīdzēt cilvēkam mājas darbos, var nebūt tik nesāpīga pašam cilvēkam, uzskata vācu zinātnieki, vēsta «BBC News».

Viņi nolēma pārbaudīt, kas notiks incidenta gadījumā, kura rezultātā vienā pusē būs cilvēki, bet otrā – asus priekšmetus izmantojoši roboti. Eksperimenta gaitā tika izmantota roka – manipulators, kura operē ar dažādiem griezošiem priekšmetiem un ir ieprogrammēta testiem ar materiāliem, kuri pēc struktūras ir līdzīgi cilvēku mīkstajiem audiem. Eksperimenta mērķis bija noskaidrot vai ir iespējams izstrādāt kaut jel kādas aizsardzības sistēmas prototipu. Tika noskaidrots, ka dažos gadījumos robotiem nejauši izdevās sagādāt tādus ievainojumus, kuri reālā situācijā varētu būt nāvējoši.

Eksperimentos tika izmantots 14 kilogramus smags manipulators ar darbības rādiusu 110 centimetri, aprīkots ar dažādiem asiem mājsaimniecībā izmantojamiem, instrumentiem: steiku nazi, parastu virtuves nazi, šķērēm un skrūvgriezi. Manipulators tika ieprogrammēts tā, lai durtu šos instrumentus silikona kaudzē, svina kājā un brīvprātīga cilvēka rokā – pie kam, pēdējā gadījumā tika ieslēgta aizsardzības sistēma, kas pirmajos divos gadījumos bija atslēgta.

Vairumā gadījumu robots izdarīja visai dziļus ievainojumus, kuri pēc speciālistu novērtējuma, būtu nāvējoši ja tos gūtu dzīvs cilvēks.

Trīs pētnieki no Vācijas Aerokosmiskās aģentūras Robotu tehnikas un mehatronikas institūta, uzstādīja sev mērķi noskaidrot, cik droši būs roboti, kurus tuvākajā nākotnē cilvēks sāks izmantot mājās. Pie kam, eksperimentētāji izstrādāja sistēmas prototipu, kurš seko asmeņa iespējamam kontaktam ar «cilvēka» mīkstajiem audiem un pie iespējas šos kontaktus novēršot. Kad viņi šādu iekārtu ieslēdza manipulatora izdarīto ievainojumu smagums būtiski samazinājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu